Mainos

Risto Dufva kommentoi lähtöään Jukureista – puhuu myös Ville Niemisen Pelicans-valinnasta: "En koe itseäni mitenkään kaltoin kohdelluksi"

Risto Dufva sanoo ammattilaisurheiluun kuuluvien vastuiden olleen ratkaisemassa hänen lähtöään Jukurien päävalmentajan paikalta. Päätös oli jokseenkin yllättävä, sillä vasta joulukuussa Jukurit oli julkistanut kahden vuoden jatkosopimuksen Dufvan kanssa.

– Asioitahan puidaan kauden jälkeen, miten meni ja mitä tapahtui. Kyllähän tässä kohdin katsottiin yhdessä, että ehkä tämä olisi oikea ratkaisu, Dufva muotoilee MTV Sportille.

Dufva luonnehtii joulukuussa solmitun jatkosopimuksen tuntuneen "siinä kohdin oikealta ratkaisulta".

– Molemmathan osapuolet tekivät sopimuksen ja molemmat päätyivät nyt tällaiseen ratkaisuun, sopimuksen purkamiseen.

Mikä välissä muuttui?

– Kyllähän ammattilaisurheilun logiikkaan kuuluvat myös kaikkien osapuolten omat vastuut omilla sektoreillaan. Niistä sitten keskustellaan ja päädytään johonkin näkemykseen. Nyt päädyttiin tällaiseen.

Dufva piiskasi Jukurit ensimmäisellä SM-liigakaudella pudotuspelipaikan kynnykselle 11:nneksi, ja tällä kaudella plakkariin kertyi 13:s sija, kun taakse jäivät Sport ja KooKoo. Hän korostaa, ettei sopimuksen purkamisessa "pelkästään mistään tuloksestakaan ole kyse".

Mistä muusta oli kyse?

– Mistä nyt tällaisessa yhteisessä tekemisessä aina on. Eihän se pelkkä tuloskaan ole. Kaikki yhteensä ja se, miten kukin näkee, mitä seuraavaksi tarvitaan. Siitähän se tulee, Dufva pyörittelee.

– Aika huikea juttuhan tämä on ollut kaiken kaikkiaan. Kyllä tässä ihan kaikkensa antanut olo on. 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

"Ei niitä keskusteluja kovin pitkään käyty"

54-vuotias, kokenut kiekkoluotsi ei ole vielä miettinyt seuraavia potentiaalisia siirtojaan.

– Ei ole kyllä mitään vielä mielessä. Mietitään nyt rauhassa, katsotaan. Varmasti jotain töitä löytyy. Onko tämä nyt 26. vuosi jääkiekkovalmentajana – onhan tässä neljännesvuosisata oltu työssä. Varmasti vielä jotain käyttöäkin on sillä tiedolla.

Vastauksesta on kuultavissa, että Dufva voisi haluta jatkaa työuraansa ensisijaisesti valmentajana.

– Niin kuin sanoin, en ole vielä miettinyt mitään ensisijaisesti enkä toissijaisesti. Tiedän kyllä vaateet, mitkä tässä hommassa on. Ja kyllähän tässä pitää aina miettiä kaikilta puolin näitä asioita, kun tulevaisuutta miettii… Mutta tänään kun tällainen ratkaisu tehtiin, ei takataskussa ole vielä mitään, että nyt tehdäänkin näin. Minulla ainakaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Päätös Dufvan lähdöstä syntyi seurajohdon kanssa siis tänään. Vaikka Jukurien toimitusjohtaja Tuomas Muotka sanoi MTV Sportille, että niitä edelsivät pitkät keskustelut, Dufvan mukaan asiat etenivät nopeasti.

– Ei niitä (keskusteluja) minun kanssani kovin pitkään käyty. Eihän se niin mene, että tässä tuumaillaan ensin. Kyllä tämä aika nopeasti etenee. Kaikki tietävät, miten tämä prosessi sitten menee, Dufva sanoo.

Video alla: Kevään kulku näkyy SM-liigajoukkueiden kukkaroissa. Katso videolta Tulosruudun juttu pudotuspeleissä liikkuvista rahasummista. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

1:41

"En koe itseäni kaltoin kohdelluksi"

Yksi puhuttanut kuvio Jukureissa tällä kaudella on ollut se, että Dufva tiettävästi halajasi viime syksynä Pelicansin tulevaksi päävalmentajaksi, mutta tehtävään valittiin Jukurien apuvalmentaja Ville Nieminen

– Ei minulla ollut mitään neuvottelukosketusta sinne (Pelicansiin) missään vaiheessa. Sehän meni niin, enkä minä koe... Olen tänään ollut tietenkin valmentajatovereihin ja koko porukkaan yhteydessä. Ei siinä mitään. En minä koe itseäni mitenkään kaltoin kohdelluksi, enkä yrittänyt kyllä ketään kaltoin kohdellakaan. Minusta tämä on tosi reilu peli, Dufva sanoo.

Dufva kertoo keskustelleensa Niemisen Pelicans-sopimuksesta ennen kuin asia tuli julkisuuteen.

– Tämähän oli hyvin selvää meille. Villen kanssa ainakin itse koin niin, että kolmessa vuodessa mitä tehtiin valmennusyhteistyötä (Nieminen valmensi Jukureita ennen yhden kauden KeuPaa) ja hän oli vuoden pelaajana (Dufvan valmennuksessa Lukossa), siinä saivat molemmat antaa ja ottaa. En näe mitään siinä. Se oli ihan fine, että Ville lähtee. Se puhuttiin ihan avoimesti ennen kuin kukaan tiesi siitä mitään.

MTV Sportin tietojen mukaan Dufvan ja Niemisen välit rakoilivat ajoittain kauden mittaan. Kaksikolle ei kuitenkaan jäänyt Dufvan mukaan kaunaa kannettavaksi.

– En minä tällaisessa näe mitään. Ei minulle jäänyt mitään ketään kohtaan. Päinvastoin. Sain taas yhden kokemuksen hyllykköön itselleni.

Mitä koit Niemiseltä erityisesti saaneesi?

– Mitä aina huippupelaajalta saa. Huippupelaajat pystyvät kertomaan pelaajan kulmaa. Hän on kuitenkin 2000-luvulla pelannut vielä muistaakseni – näin kevennyksenä. Hänen oma spesialiteetti tuli kyllä käytettyä meillä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Olympiakeikka oli ehdollinen

Pienimuotoisen kohunsa tällä kaudella nostatti myös Dufvan toimiminen helmikuussa Pyeongchangin olympialaisissa Slovenian valmennusryhmässä Kari Savolaisen apurina samaan aikaan, kun Jukurit pelasi runkosarjaotteluita.

Dufva korostaa, ettei häntä olisi nähty olympialaisissa lainkaan, jos Jukurit olisi taistellut kisojen aikana pudotuspelipaikasta.

– Se oli hyvin reilu peli ja keskusteltiin kesällä. Sehän meni sillä tavalla, että jos Jukurit olisi ollut silloin playoffeihin menossa, se reissu olisi jäänyt minulta väliin. Marraskuussahan oli jo ensimmäinen turnaus Slovenialla ja jätin sen väliin, koska meillä oli kovat paikat käynnistää tätä (kautta Jukureissa). Se oli reilua seuran puolelta. Kari Savolainen Slovenian maajoukkuevalmentajana oli myös ymmärtäväinen. Sen tyylikkäämmin tätä ei voi minun mielestäni hoitaa.

– Ja aikamoinen kokemushan sekin olympiakeikka oli. Tietenkin urheilullisesti on aina hieno nähdä eri maiden erilaista lähestymistapaa, kuten jokaisella kulttuurilla on omanlaisensa. Kyllä jääkiekko voi olla myös hauskaa. Sen näki heidän innostuksestaan myös maajoukkuetasolla. Karihan johdatti loistavasti joukot aika hyvään suoritukseen. Historiallinen voitto USA:sta avauspelissä jää Slovenian jääkiekon aikakirjoihin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Dufva sai myös itse jälleen yhden rikastuttavan kokemuksen vyölleen. Tänä päivänä nähdään hänen mukaansa aika erilainen RD kuin se, joka lähti Jukureista neljän Mestis-mestaruuden jälkeen vuonna 2006 toisaalle.

– Sen jälkeen on kansallisella tasolla saatu yli 600 liigapeliä ja lukuisia playoff-pelejä. Oltu ihan kärjessä ja mitaleilla parinkin seuran kanssa (JYPin kulta ja Lukon pronssi). On taisteltu jostakin vähän toisenlaisissa olosuhteissa ja oltu juoksuhaudoissa parin seuran kanssa (Jukurit ja Tappara, jonka kanssa jäi pudotuspelien ulkopuolelle keväällä 2012). On nähty aika monet arvokisat maajoukkueiden kanssa. Kyllähän tässä on varmasti erilainen mies.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.