Risteilymatkustajat saivat tuntea myrskytuulien voiman: Laivoilla jaettiin oksennuspusseja ja porealtaista valui vedet lattialle – "Kyllä siellä on keikuttanut tavallista enemmän"

7:52
Merivesi nousi korkealle eilen Helsingissä

Viikonlopun aikana tuuli tuiversi myrskylukemissa ja riepotteli Suomen eteläisiä osia oikein kunnolla. Merenkäynti on ollut erityisen voimakasta ja sen on saanut tuntea myös risteilyaluksilla.

Etelä-Suomen talvilomaviikkoa on vietetty hyvin märissä ja tuulisissa tunnelmissa. Monet ovat lähteneet lomaviikon kunniaksi myös risteilyreissuille, joissa meno on voinut yltyä melkoiseksi – ei pelkästään laivan discon ja karaoken vuoksi, vaan myös merellä vellovien myrskytuulien takia.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo, että viikonloppuna tunnelma laivoilla on ollut tavallista rajumpaa.

– Kyllä siellä on keikuttanut tavallista enemmän ja matkustajat ovat sen varmasti huomanneet, Nöjd kertoo.

– Ajoittain on jouduttu keskiyön show’ta perumaan ja varmasti on oksennuspusseja jaettu matkustajille.

Vedet tulivat porealtaista lattioille

Matti oli perheensä kanssa Silja Symphonylla risteilyllä ja palasi tänä aamuna kotiinsa Helsinkiin.

Laiva keinui molempina öinä, mutta ei kuitenkaan pelottavan paljon.

– Eilen iltapäivällä olimme laivan kylpyläosastolla. Pian Tukholmasta lähdön jälkeen laiva kallistui niin paljon, että porealtaista valui valtavasti vettä lattioille. Sitä tuli ämpärikaupalla, Matti kertoo.

Illalla puolestaan laiva keinui myrskyssä sen verran paljon, että välillä ihmiset horjahtelivat lattialla.

Kaikki laivat eivät ole päässeet Maarianhaminaan

Nöjdin mukaan Tallink Siljan laivat ovat liikennöineet suhteellisen normaalisti ja aikatauluissakin on pääpiirteittäin pysytty myrskystä huolimatta.

Eniten myrskytuulet ovat vaikuttaneet viimeisen viikon aikana käynteihin Maarianhaminan satamassa.

– Joinain öinä mikään laivoista ei ole päässyt pysähtymään siellä ja joinain yönä jotkut ovat päässeet pysähtymään. Se on riippunut kellonajasta ja laivasta ja muusta sellaisesta.

Merivesi nousi autojen keskelle

Meriveden korkeus on noussut tuulien myötä paikoitellen hyvinkin paljon. Tämä huomattiin myös Turun satamassa, jossa vesi nousi laivalle pyrkivien autojen lähtöselvitysalueelle.

– Ainakin eilen on otettu autot ulos ja sisään laivaan rahdin puolelta, koska merivesi on ollut niin korkealla satamassa. Eilen vesi oli poikkeuksellisen korkealla satama-alueella, Nöjd myöntää.

Kaikki autot ovat kuitenkin päässeet laivaan ja sieltä pois.

– Sellaisilla matkustajilla, joilla auto on ollut parkissa satamassa, on voinut olla hankaluuksia ja kengät ovat varmasti kastuneet, kun he ovat joutuneet kävelemään oman autonsa luokse vedessä.

"Ei kyse läheltä piti -tilanteesta"

YouTubessa on levinnyt video, jossa näkyy, kuinka Silja Linen Galaxy-laiva ohittaa Baltic Princessin hyvin läheltä Maarianhaminan satamassa lauantaina.

Tuulet olivat silloin todella kovat ja videolla näkyy, että Galaxy ohitti Baltic Princessin todella läheltä. Nöjdin mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut minkäänlainen vaara- tai läheltä piti -tilanne.

– Kyse ei ollut mistään läheltä piti -tilanteesta, vaikka se on kauempaa voinut siltä näyttää, Nöjd kertoo.

– Galaxy on kääntänyt ihan suunnitellusti siinä Baltic Princessin edessä ja peruuttanut sitten omalle paikalleen. Kyllähän siinä aika lähellä mennään, mutta satama-altaassa yleisesti operoidaan hyvinkin läheltä toisia laivoja ja tietysti vauhti on siinä kohtaan hyvin hidas.

– Eli ihan on tietoisesti ja hallitusti myös tässä tehty, ehkä vähän poikkeuksellisessa paikassa kovasta tuulesta johtuen, Nöjd sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja