Myrsky raivoaa: Tuhansia ihmisiä sähköttä – Tuuli voimistumassa vaarallisen voimakkaaksi

7:52

Voimakkaat tuulet ovat kurittaneet varsinkin maan länsi- ja eteläosia.

Sähköttä kärvisteli iltakymmenen jälkeen noin 21 000 kotitaloutta etenkin lounais- ja etelärannikolla ja idässä, kun kova tuuli kaatoi puita sähkölinjoille. Vähäinen routa ja märkä maaperä saattavat edesauttaa puiden kaatumista.

Voimakkaimmat tuulenpuuskat olivat illalla Rauman ja Turun välisellä akselilla. Esimerkiksi Kustavin Isokarilla mitattiin 31,9 ja Rauman Kylmäpihlajassa 31,6 metriä sekunnissa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Vesi nousi teille muun muassa Turussa, Porvoossa, Salossa ja Eurajoella. Merivesi on ollut korkealla etenkin Lounais-Suomen rannikolla. Ilmatieteen laitoksen mukaan esimerkiksi Rauman Ulko-Petäjäksessä merenpinta oli 135 senttiä ja Turun Ruissalossa 105 senttiä normaalia korkeammalla.

Tuuli ja runsas vesisade ovat pitäneet pelastuslaitokset monessa kunnassa kiireisinä. Työlistalla oli muun muassa repsottavien kattopeltien kiinni naulaamista ja kaatuneiden puiden raivaamista.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo, että sillä on ollut yli sata vahingontorjuntatehtävää.

Helsingissä pelastuslaitoksella ja sopimuspalokuntien yksiköillä on ollut tuulen aiheuttamia tehtäviä nelisenkymmentä.

Sen sijaan meriveden nousu ei ole aiheuttanut pääkaupungissa tehtäviä, pelastuslaitos kertoo.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos puolestaan kertoo Twitterissä hoitaneensa yli sata vahingontorjuntatehtävää, joista valtaosa oli kaatuneiden puiden raivaamista.

Vaarallisen voimakasta tuulta etenkin lännessä

Tuulet voimistuvat entisestään yön aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan eteläosassa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa länsituuli puhaltaa puuskissa 20 metriä sekunnissa, alueen länsiosassa paikoin jopa 25 metriä sekunnissa.

Voimakas tuuli aiheuttaa edelleen puiden kaatumisia ja sähkökatkoksia.

Tulvakeskuksen mukaan joet voivat tulvia paikoin alavammille pelloille Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Sunnuntainakin Ilmatieteen laitos varoittaa korkeasta merivedestä varsinkin länsirannikolla. Lisäksi etelärannikolla on voimassa aallokkovaroitus.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.