Mainos

Riski tietovuodosta vääriin käsiin: Suomen Moskovan-suurlähetystön ja Nato-edustuston tietoturvasta löytyi merkittäviä puutteita – korjaaminen voi maksaa jopa satoja tuhansia euroja

7:00
Näin Suomen kyberturvallisuudessa keskusteltiin vuoden 2018 SuomiAreenassa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta on löytänyt selviä puutteita Suomen Nato-edustuston ja Moskovan suurlähetystön tietoturvallisuudesta, minkä seurauksena arkaluontoista tietoa on voinut päätyä vääriin käsiin.

Valiokunnan mukaan kaikissa Suomen ulkomailla sijaitsevissa edustustoissa ei esimerkiksi ole käytettävissä turvatilaa luottamuksellisten keskustelujen käymiseen eikä suojattua reaaliaikaista puhelinyhteyttä Helsinkiin. Osa edustustojen tiloista saattaa olla myös yhteisiä muiden maiden kanssa. Asiasta uutisoi viime viikolla ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lähettiläät eivät voi siis esimerkiksi soittaa Helsinkiin ulkoministeriöön ilman pelkoa siitä, että jokin muu maa kuuntelee heitä.

Ulkoministeriön tietohallintojohtaja Ari Uusikartano kertoo MTV Uutisille, että nämä puutteet voivat aiheuttaa tietovuotoriskin.

– Jokin tieto, jota ei haluta ulospäin kertoa, saattaa päätyä vääriin käsiin, Uusikartano sanoo.

Uusikartanon mukaan tietoa on saattanut vuotaa esimerkiksi Suomen kansallisista EU-kannoista tai kauppapolitiikkaan liittyvistä asioista.

– Tietenkin asiaan on tässä vaiheessa syytä kiinnittää huomiota, kun Suomi toimii vuoden toisen puoliskon EU:n puheenjohtajamaana, Uusikartano toteaa.

Uusikartanon mukaan esille nostetut tietoturvapuutteet koskevat nimenomaan puhelimitse ja videoyhteydellä käytäviä keskusteluja.

– Asiakirjojen välittämiseen meillä on hyvät välineet, Uusikartano kertoo.

Luvassa jopa satojen tuhansien lasku?

Tarkastusvaliokunta vaatii tietoturvapuitteiden korjaamista ulkoasiainhallinnossa ja erityisesti Suomen Nato-edustuston ja Moskovan-suurlähetystöissä. 

Tämä edellyttää Uusikartanon mukaan mobiiliviestinnän ja videoneuvotteluyhteyksien tietoturvaan sekä neuvottelutilojen turvallisuuden parantamista.

– Kyllä siinä puhutaan kymmenistä tai sadoista tuhansista euroista, Uusikartano arvioi tarvittavien uudistusten kustannuksia.

Parannuksia voidaan joutua odottamaan

Uusikartanon mukaan neuvottelutilojen turvallisuutta on helpointa parantaa esimerkiksi remontin yhteydessä. Suomen Naton-erityisedustustolla on luvassa muutto tänä vuonna uusiin tiloihin, mutta kaikkialla parannuksia ei ole luvassa yhtä nopeasti.

– Moskovassa remontit ovat vasta suunnitelmissa, Uusikartano toteaa.

Uusikartano muistuttaa, että tietoturvan kannalta kokonaisuus ratkaisee.

– Kyse ei ole pelkästään tekniikasta. Meillä on kiinnitetty paljon huomiota siihen, kuinka meidän henkilöstömme osaa toimia ja hyödyntää teknologiaa mahdollisemman turvallisella tavalla, Uusikartano kertoo.

Juuri Moskovan-suurlähetystön ja Suomen Nato-edustuston tietoturvaa tarkasteltiin Uusikartanon mukaan eduskunnan päätöksestä.

– Mutta yleensä keskeisissä, kuten suurvalloissa sijaitsevissa edustustoissa tiedusteluintensiteetti on kohtalaisen korkea ja erityisesti niihin tullaan turvaamisessa panostamaan, hän sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja