Risikko: Lakia voisi muuttaa, jotta kansalaisaloitteet eivät raukeaisi vaalikauden lopussa

Puhemies: Kansalaisaloitteiden ei pitäisi raueta vaalikauden lopussa 1:40

Kansalaisaloitteita on saanut tehtailla Suomessa muutaman vuoden ajan. 83 prosenttia MTV Uutisten teettämään kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että kansalaisaloite on erittäin tai jonkin verran merkittävä asia demokratian toteutumisen kannalta.

Keräämällä 50 000 nimeä puolessa vuodessa vie aloitteen eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunnan puhemies Paula Risikko toteaa, että nykyistä lakia voisi kehittää niin, että eduskuntaan päätyneiden kansalaisaloitteiden käsittely voisi jatkua vaalikauden yli.  

Pitäisikö kansalaisaloitteen jäädä voimaan, vaikka vaalikausi loppuu?

– Itse olen kyllä sitä mieltä, että pitäisi. Se vain vaatii sitten kyllä perustuslain muutoksen, kertoo eduskunnan puhemies Paula Risikko

Perustuslakimuutos on aina vaativa urakka. Risikolla on toinenkin keino. Se olisi antaa aloitteentekijöille pidempi aikaikkuna aloitteen toimittamiseksi eduskuntaan.

– Tällä hetkellä aloite pitää tuoda kuuden kuukauden sisällä eduskuntaan Väestörekisterikeskuksen päätöksestä ja sitä voisi pidentää, jolloin kerääjä voisi tosiaan miettiä, koska aloitteen tuo tänne. Toinen vaihtoehto on, että tehdään perustuslakiin sellainen muutos, että ne [kansalaisaloitteet] eivät raukene.

Kyseessä olisi melkoinen poikkeus.

– Meillähän kaikki hallituksen esitykset raukenevat vaalikauden lopussa, mutta tämä mielestäni voitaisiin jättää. Mutta niin kuin sanottu, se edellyttää perustuslain muutosta, Risikko pohtii. 

VRK: Älkää jättäkö aloitteita enää tänä vuonna

Lain mukaan Väestörekisterikeskus tarkastaa aloitteeseen kerätyt allekirjoitukset. Siinä menee noin kuukausi. Aloitteentekijän tulee toimittaa aloite keskukseen kuuden kuukauden kuluessa nimienkeruuajan päättymisestä. 

Tekijän tulee toimittaa aloite eduskuntaan viimeistään kuuden kuukauden kuluttua Väestörekisterikeskuksen riittävän nimimäärän vahvistamisesta. 

– Väestörekisteri suosittelee, että kukaan ei jättäisi aloitetta enää tämän vuoden puolella tarkistettavaksi, jotta ei ole pakotettu viemään aloitetta istuvalle eduskunnalle. Ja ensi vuoden puolella jätettävät aloitteet kannattaa toimittaa uudelle aloittavalle eduskunnalle, opastaa Väestörekisterikeskuksen kehityspäällikkö Pauli Pekkanen

Lue myös:

    Uusimmat