Rinteen tilitys sairaudestaan saa kiitosta – MTV:n vaaliasiantuntija: "Herättää kuitenkin kysymyksiä työkyvystä"

Antti Rinne palaa sairauslomaltaan suunnitellusti ensi perjantaina 1:58

Sairauskierteeseen joutuneen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen tilitys Ilta-Sanomissa saa kiitosta. Puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan useamman poliitikon soisi harrastavan vastaavaa rehellisyyttä. 

MTV:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund on samaa mieltä. Hänen mukaansa haastattelu herätti kuitenkin kysymyksiä, onko Rinne täysin työkykyinen.

Rinne kertoo IS:n haastattelussa kävelevänsä nyt 150 metriä.

Oppositiojohtaja menetti pitkän tehohoitojakson vuoksi liikuntakykynsä. Kuntoutus päättyy ensi viikolla, jonka jälkeen Rinne aikoo palata töihin.

– Hieman kysymyksiä herättää se, että onko hän täysin työkykyinen, jos vain 150 metrin kävelymatka tällä hetkellä onnistuu. Hän joutuu suoraan kunnolla kehiin ja kaikki pitäisi antaa, mutta saa nähdä kuinka tässä käy. Ainakin kovin taistelunhaluinen ja itsetuntoa omaava hän oli tässä haastattelussa, toteaa professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

– Toivottavasti näin, sillä vaalitappiota ei tulisi terveydentilan perusteella saada, minkään puolueen tai henkilön, Grönlund jatkaa.

Puolueessa ei varasuunnitelmia

SDP:n puoluejohdossa ollaan luottavaisia, että istuvan puheenjohtajan terveys kestää. Rinne on pyytänyt lääkäriltä lausunnon, jossa lääkäri toteaa hänet työkykyiseksi maaliskuusta alkaen.

– Pidän tärkeänä sitä, että jokainen meistä voi osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, vaikka 400 metrin matkalla ei olisi kaikkein nopein. Kun pää pelaa ja puheet saa pidettyä, niin varmasti se askelkin siitä pitenee tässä kevään mittaan, puoluesihteeri Rönnholm sanoo. 

Rinne sanoo IS:n haastattelussa palaavansa töihin suunnitellusti maaliskuun alussa. Puolueessa ei ole tehty varasuunnitelmia.

– Ei ole ollut mitään syytä epäillä sitä, etteikö hän sieltä kovaa vauhtia olisi tulossa takaisin ja on selvää, että puolueella on istuva puheenjohtaja ja hän johtaa meidät vaaleihin, puoluesihteeri Rönnholm sanoo.

SDP:n gallupjohto pitänyt

Rinteen yli kahden kuukauden poissaolo ei ole näkynyt SDP:n kannatusluvuissa.

MTV Uutisten vaaliasiantuntijan mukaan gallup-kärjessä olevalle SDP:lle on erittäin tärkeää, että heidän pääministeriehdokkaansa on mukana vaalitaistelussa.

Äänestäjät haluavat tietää, kuka muodostaisi ja johtaisi hallitusta, jos SDP voittaisi vaalit.

– Erityisesti SDP:lle, joka on tässä kärkikahinoissa mukana on tärkeää, että heidän pääministeriehdokkaansa Antti Rinne on täysillä mukana ja pystyy vakuuttamaan äänestäjät siitä, että hän on täysin kuntoutunut ja työkykyinen hoitamaan vaativaa ensin vaalikamppailua ja sen jälkeen mahdollista pääministeriyttä, professori Grönlund sanoo.

Puoluesihteeri iloitsee, että Rinne palaa töihin eduskuntaan ja vetämään SDP:n vaalikampanjaa.

– Sillä on iso merkitys, että saadaan puheenjohtaja riviin ja joukkue täydentyy ja eduskuntatyön osalta jokainen äänikin on merkittävä äänestyksissä, Rönnholm toteaa.

Eduskuntavaalit käydään huhtikuun 14. päivä.

Lue myös:

    Uusimmat