Rinne Carunasta: Peiliin katsomisen paikka kaikilla – tapauksesta otettava myös opiksi

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne varoittaa Sipilän hallitusta valtionyhtiöiden yltiöpäisestä yksityistämisestä.

Rinteen mielestä nyt pitää ottaa oppia virheistä, joita tapahtui kaksi vuotta sitten Fortumin sähköverkkojen myynnissä. Verkkojen ostaja Caruna ja sen kansainväliset sijoittajat nostavat sähkön siirtohintoja lähes 30 prosenttia.

– Tämä on peiliin katsomisen paikka kaikilla, jotka päätöksiä olivat tekemässä. Ja tämä tapaus pitää muistaa myös tulevaisuudessa, Rinne sanoo MTV:n Uutisextrassa.

SDP oli mukana hallituksessa kaksi vuotta sitten hyväksymässä Fortumin sähköverkkojen myyntiä ulkomaille. Tuolloin puheenjohtajana oli vielä Jutta Urpilainen.

Ensi kevään aikana odotetaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja hallituksen linjauksia omistajapolitiikasta. Fortumin sähköverkkojen myyminen nousee tuolloin varmasti varoittavaksi esimerkiksi ja keskustelunaiheeksi.

Julkisuudessa on puhuttu esimerkiksi VR:n, Postin, Altian ja Finavian yksityistämisestä.

Rinne varoittaa kansainvälisten ostajatahojen ja sijoittajien heikoista veronmaksuhaluista.

– Kun valtionomaisuutta myydään, pitää huolehtia, että veroja ei kierretä ulkomaiden kautta. Se on tärkeä osa tätä kokonaisuutta, Rinne sanoo.

Viime vaalikaudella Rinne valtiovarainministerinä ei päästänyt kantaverkkoyhtiö Fingridin omistajiksi ulkomaisia ostajia.

– Katsoin, että ulkomainen omistus kantaverkossa ei ole sopivaa ja estin tälläiset kaavailut, Rinne muistelee.

Uutisextra MTV3-kanavalla tänään kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat