Mainos

Asiantuntija lyttää Caruna-kaupan HS:lle: Hallitus teki ison virheen

Hallitus teki suuren virheen salliessaan sähkönsiirtoverkon myymisen yksityiselle yritykselle, sanoo Suomen johtava kilpailuoikeuden asiantuntija Petri Kuoppamäki.

Aalto-yliopiston professori arvioi asiaa Helsingin Sanomille.  

Valtion energiayhtiö Fortum myi sähkönsiirrosta vastaavan yhtiönsä Carunan pääosin ulkomaisille sijoittajille vuonna 2014. Poliitikot ovat sittemmin kiistelleet siitä, kenen vastuulla kauppa oli.

Sähkönsiirrossa on kyse niin sanotusta luonnollisesta monopolista, joka tarjoaa välttämättömyyshyödykettä. Kuoppamäki painottaa, että luonnollista monopolia ei pidä koskaan yksityistää.  

Luonnollinen monopoli tarkoittaa asetelmaa, jossa monopoli ei ole syntynyt lainsäädännöllä. Sähkönsiirtoon se syntyi, koska Suomeen ei ole järkevää eikä taloudellisesti mahdollista rakentaa rinnakkaista siirtoverkkoa.  

Sähkönsiirron yksityistäminen nousi otsikoihin, kun Caruna-yhtiö ilmoitti roimasta kuluttajahintojen korotuksesta. Yhtiö on perustellut päätöstä suunnitelmillaan isoista investoinneista siirtoverkkoon.  

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) on huomauttanut kaupan olleen entisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (kok.) valmistelussa. Vapaavuori piti syytöksiä halpamaisina ja sanoi, että kauppa oli silloisen kehitysministerin Pekka Haaviston (vihr.) valmistelussa.

Myös entinen pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on kommentoinut kohua. Kataisen mukaan myyntipäätös oli Fortumin oma, eikä hallitus puutu valtion osaomistamien yhtiöiden toimintaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja