Riku Rantala elämän sattumanvaraisuudesta: "Meissä kaikissa asuu pahuus"

Madventures-poppoolta kirja alkoholista 1:46
Riku Rantala MTV Viihteen haastattelussa kesän 2017 SuomiAreenassa.

Riku Rantala puhuu Cafe Lanzarote -podcastissa muun muassa matkailusta ja suurimmasta opista, minkä hän ja Tunna Milonoff ovat matkoillaan saaneet.

Madventuresista tuttu toimittaja ja juontaja Riku Rantala, 44, vieraili hiljattain Cafe Lanzarote -podcastissa.

Rantala kertoo haastattelussa lapsuuden pelkojen kohtaamisen olevan aktiivisen matkustelun taustalla.

– Onneahan me kaikki kai tavoitellaan, ja kyllä sitä nykyisin minulle tuo aika voimakkaasti tämän maailman tutkiminen ja näkeminen. Ja uteliaisuus on varmaan yksi sellainen, joka määrittää minua aika vahvasti, Rantala vastaa Lauri Saarilehdon kysymykseen tavoitteista.

Rantala tekee paljon töitä, mutta prioriteettilistan kärjessä on jotain muuta.

– Kyllä nykyään tietenkin tuo perhe – lapset. Minulla on kolme lasta. Niin kuin kyllä sen on minun mielestäni oltava se ykkösasia, vaikka paljon töitä teenkin edelleen.

Rantala pitää mahdollisena, että uteliaisuuden tyydyttymisellä ja maailmalta löytyvillä vastauksilla saattaa olla tekemistä turvallisuuden- ja hallinnantunteen kanssa.

– Muutin Intiaan ja Pakistaniin pikkujätkänä ja olihan sitä nyt aluksi tietysti aika turvaton olo siellä vieraassa kulttuurissa. Mutta luulen, että se on myös syy siihen, että tavallaan palaan kohti näitä reissuja myös sitten myöhemmin aikuisena ja duunissa. Että haluan tavallaan myös kohdata niitä lapsuuden pelkoja, Rantala pohtii.

Riku Rantala on päätynyt matkoillaan myös kansanmurhien ja muiden hirvittävien tapahtumien näyttämöille. Hän on pohtinut sitä, millä puolella olisi missäkin tilanteessa ollut.

– Ei sitä voi tietää. Millä puolella olisin ollut 1930-luvun Saksassa? Mistä minä tiedän. Jos minä olisin ollut siellä vaikka ruskea paita päällä yhden osaston johtajana kopsuttelemassa saappaat saatana heiluen. Vai olisinko minä ollut leirillä journalistina, joka on kirjoittanut liian paljastavia asioita natseista? Rantala sanoo.

– Nämä ovat niin sattumanvaraisia asioita. Se on minusta se ihan olennainen juttu, että meissä kaikissa on nämä piirteet. Meissä kaikissa ihmisissä asuu hyvyys, meissä kaikissa asuu pahuus. Okei, on varmasti muutama patologinen tapaus, joissa ei asu sitä hyvyyttä ollenkaan, mutta ne ovat poikkeuksia.

Mitä pahuus sitten Rantalan mielestä on?

– Tätähän on tietenkin tutkittu, mutta jos yritän miettiä, mitä jotkut paljon minua paremmat ajattelijat ovat näistä asioista sanoneet, niin pahuus on sellaista asioiden kyseenalaistamattomuutta. Itsekeskeisyyttä.

Riku Rantala paljastaa Lauri Saarilehdon haastattelussa myös suurimman opin, minkä hän ja Tunna Milonoff (Rantalan Madventures-aisapari) ovat reissuillaan saaneet.

– Ehkä se on juuri tämä asioiden tietyllä tapaa kyseenalaistaminen. Että meillä ihmisillä on hyvin voimakas taipumus nähdä, että tämä meidän oma tapa on paras. Meillä on täällä Suomessa semmoinen jännä piirre siinä, että meillä on myös mittareita, jotka kertovat, että ihan hirveän moni asia on meillä ihan helvetin hienosti, Rantala jatkaa pohdintaa.

– Me olemme kymmenillä erilaisilla mittareilla onnistuneimpia paikkoja koko maailmassa, mutta sen ei pitäisi tuudittaa meitä semmoiseen yli-ihmisfiilikseen. Meillä on myös mittareita, jotka osoittavat, että asiat ovat pielessä.

Lue myös:

    Uusimmat