Rikospaikka: Poliisi saanut auki tuhansia salattuja viestejä Niko Ranta-ahon uusien huume-epäilyjen tutkinnassa

0:57
Näin poliisi rynnäköi sisään asuntoon, jossa Niko Ranta-aho majaili Espanjassa

Illan Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan poliisi on saanut avattua ainakin tuhansia Sky ECC -salausjärjestelmän viestejä Katiska 2 -huumejutun tutkinnassa. Yhtenä epäiltynä ja vangittuna jutussa on Niko Ranta-aho.

Ranta-ahoa epäillään Katiska 2:ssa uusista törkeistä huumausainerikoksista ja törkeästä veropetoksesta. Kaikkiaan huumerikoksista epäiltyjä jutussa on tällä hetkellä noin 15. Vangittuna on ollut kymmenen henkilöä.

Rikospaikan tietojen mukaan Ranta-aho on ollut erittäin pidättyväinen ja vaitonainen Katiska 2:n tutkinnan kuulusteluissa. Käytännössä hän ei ole juuri puhunut.

Katiskan ensimmäisen oikeudenkäynnin aikana Ranta-aho tunnusti lähes kaikki syytekohdat. Katiska 1:n tuomio tullee kevään aikana.

Europol kertoi viime viikolla, että eurooppalaiset viranomaiset ovat tehneet merkittävän läpimurron huume- ja muiden vakavien rikosten paljastamisessa.

Viranomaiset onnistuivat murtamaan rikollisten suosiman salatun EEC-viestintätekniikan, ja poliisit pääsivät käsiksi suureen määrään alamaailman viestejä.

Europolin mukaan viranomaiset ovat helmikuusta lähtien kyenneet seuraamaan viestiliikennettä ikään kuin olisivat katselleet niitä käyttäjien olkapään yli. Luettavissa olivat noin 70 000 käyttäjän viestit.

Kerättyjä tietoja hyödynnettiin laajassa mitassa esimerkiksi Belgian, Hollannin ja Ranskan yhteisoperaatiossa. Belgiassa pidätettiin ainakin 48 ihmistä. Belgian ja Hollannin poliisin tekemissä 300 kotietsinnässä takavarikoitiin jopa 17 tonnia kokaiinia, useita kymmeniä aseita sekä yli miljoonaa euroa käteistä rahaa.

Rikospaikka kertoi viime viikolla, että operaatio kosketti myös Suomea, sillä keskusrikospoliisi otti Jämsässä toissa viikonloppuna kiinni useita henkilöitä epäiltyinä törkeistä huumausainerikoksista.

Suomen keskusrikospoliisista ei ole haluttu kommentoida Sky ECC -viestien murtamiseen liittyviä tutkintoja.

Lisää aiheesta Rikospaikka keskiviikkona klo 22.35 MTV3.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja