Riki Sorsa puhui koskettavasti kuolemasta vuonna 2010: Uskon, että sielu vaeltaa jonnekin muualle

"Kuolema on siirtymistä toiseen tilaan" 1:33

Syöpään menehtynyt Riki Sorsa uskoi voittaneensa taistelunsa syöpää vastaan jo vuonna 2010 rankkojen sytostaattihoitojen jälkeen.

Riki Sorsan oli vuonna 2006 aluksi vaikea uskoa sairastuneensa vakavaan syöpään, jonka kerrotiin voivan johtaa siihen, että hänen perheensä jäisi ilman isää.

– Ajattelin ensimmäiseksi perhettäni ja sitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. En pystynyt ajattelemaan kuin viikon eteenpäin. Oli pakko taistella. Tulin elämän tosiasioiden eteen, enkä siinä tilanteessa miettinyt työtä tai uraani, Sorsa paljasti Studio55-ohjelmassa lokakuussa 2010.

Teräsmies sai ison flunssan

Sorsa kutsui syöpäänsä isoksi flunssaksi.

– Iso flunssani löytyi sattumalta, kun vein äitiäni lääkäriin ja kysyin samalla, että minkäköhän tämä iso patti on kaulassani. Se tuntui rasvapatilta ja se oli mietityttänyt minua. Minulla ei ollut mitään kipua, vaan elin normaalia elämää ja keikkailin. Ihmettelin vain, että mikäköhän myöhäispuberteetti on kyseessä.

– Tutkimuksissa neulakoe paljasti, että siinä oli syöpäsoluja. Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että varsinainen syöpä on nenänielussa eli siinä, missä nenä ja suu kohtaavat. Kaulassa ollut patti oli etäispesäke, Sorsa kertoi.

Sorsan mukaan suvussa ei ole aiemmin ollut kurkkusyöpää, mutta hänen isänsä menehtyi imusolmukesyöpään.

– Olihan se valtava sokki, kun lääkäri sanoi, että nyt on Rikin laulut laulettu. Hän totesi, että kyseessä on erittäin vakava syöpä tuolla kurkussa.

– Olen tuntenut olevani teräsmies koko ikäni, koska en ole ollut koskaan kipeä – köyhä usein, mutta en kipeä, vitsaili Sorsa.

"Kysyin lääkäriltä mikä tämä iso patti kaulassa on" 4:15

"Elämäni pysähtyi siihen hetkeen"

Sorsan mukaan koko elämä pysähtyi siihen hetkeen, kun lääkäri kertoi syövästä.

– Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, että minulla on syöpä. Silloin mieleeni tuli isäni, joka kuoli imusolmukesyöpään. Koko elämä vain pysähtyi siihen eivätkä pienet murheet tuntuneen enää miltään. Elämä muuttui ja pelko katosi.

Riki Sorsa uskoi jo voittaneensa syöpätaistelun ja saaneensa uuden mahdollisuuden vuonna 2010.

– Tuntuu kuin olisin tavallaan uudestisyntynyt. Minulla on yhä paljon annettavaa ja yksi uusi tehtävä on maailmassa se, että syövästäkin pystyy pääsemään yli ja pystyy voittamaan ja tappamaan syövän. 

Rikin riipaisevan kaunis Elän kuin haaveilin -kappale 1:22

Kuolema siirtymistä toiseen tilaan

Sorsa kertoi kärsineensä ensin monenlaisista peloista ennen kuin tottui ajatukseen mahdollisesta kuolemasta.

– Kuolemanpelko oli aluksi todellista, mutta kun aloin työstämään sitä, en enää pelännyt mitään. Olen aina ollut hyvin utelias. Olen ollut fatalisti ja uskonut, että mikä on tullakseen, tulee.

– Minun ajatusmaailmassa kuolema ei ole koskaan ollut lopullinen, vaan vain siirtymistä johonkin toiseen tilaan. Olin aika utelias katsomaan, mitä kuolema tuo tullessaan. En usko, että se on vain televisiosadetta tai mustaa tai pimeää tai vain piip.

Sorsa paljasti uskovansa sielunvaellukseen.

– Minä uskon, että sielu vaeltaa jonnekin muualle ja ehkä minä synnyn jonain toisena eläimenä. Esimerkiksi muuttohaukkana – nythän olen Sorsa.

Rikin tunteelliset tulkinnat ikivihreistä hiteistään 2:28

Riki Sorsa: Halusin tehdä Muuttohaukasta kansansävelmän 2:46




Lue myös:

    Uusimmat