Synkkiä koronauutisia – HUS: ”Tartuntatapausten tasaantumista ei näköpiirissä, valitettavasti”

46:18

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on kertonut ajankohtaista tietoa koronavirusepidemian tämänhetkisestä tilanteesta.

Osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila totesi tiedotustilaisuudessa, että koronatartuntojen määrä on nyt lisääntymässä maailmanlaajuisesti.

Anttilan mukaan Suomessakin tartuntaluvut vaikuttavat varsin korkeilta ja nousevissa luvuissa ollaan jatkossakin menossa. Anttila huomauttaa, että korkeista tartuntaluvuista huolimatta vielä ei olla kevään tartuntamäärän tasolla, sillä keväällä testauskapasiteetti ei ollut sillä tasolla kuin nyt.

Kokonaisuudessaan koronatilanne ei näytä hyvältä:

– Tartuntojen määrä lähti nousemaan heinäkuusta. Lähelläkään ei näy sitä taitetta, että päästäisiin tasanteeseen tai (tartuntatapausten) huippuun, valitettavasti, Anttila toteaa.

"Rauhallinen tilanne ei jatku sairaaloissa"

Anttila kertoo, että 19-30-vuotiaissa osuus testeissä käyneiden määrässä on selkeästi pienempi kuin heidän osuutensa on tartunnan saaneista. Anttilan mukaan erityisesti nuorten aikuisten pitäisikin käydä koronatestissä pienistäkin oireista, jotta virus ei leviäisi lähipiirissä.

Anttilan mukaan HUSissa on ollut sairaalahoidossa kymmenkunta potilasta koronaviruksen takia ja tehohoitoa vaatineita potilaita on ollut 2-4. Anttila ennustaa, että rauhallinen tilanne ei tule sairaaloissa jatkumaan, vaan sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä tulee nousemaan.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo, että HUS on tehnyt valmiiksi suunnitelmat koronapotilaiden tulolle.

– Olemme katsoneet, missä heitä hoidetaan ja tehopaikoilla olemme varautuneet. Myös näytteenotottokapasiteettia lisätään, Mäkijärvi toteaa.

Mäkijärvi muistuttaa, että syysloman tullessa olisi tärkeä pitää mielessä turvaohjeet. Hän toteaa, että hän ei tässä tilanteessa lähtisi ulkomaille lomailemaan.

– Nyt on se hetki, kun rajoituksia ja suosituksia kannattaa noudattaa, hän kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja