Riittääkö huoltopesu vai pitääkö talo maalata? Näistä merkeistä tiedät

Talonmaalaus leviää naapurustossa kuin kausiflunssa, mutta usein pelkkä huoltopesukin riittää.

Moni talonomistaja ryhtyy julkisivun maalaustöihin hätiköiden.
Mikäli maalipinta on ehjä, maalaustelineiden pystyttämiseen ei tarvitse ryhtyä. Sen sijaan julkisivun mustat pilkut ja kasvuston kannattaa pestä huoltopesuliuoksella. 

Oikein valittu kiinteistönhuoltoaine suojaa julkisivun pintaa ja samalla siirtää mahdollista julkisivun maalausväliä eteenpäin. Eikä huono hyöty ole sekään, että kesälomaa ei tarvitse käyttää vanhan maalin poistamiseen, seinäpinnan pohjustukseen ja maalaamiseen.

Peittomaalattujen ulkoseinien maalausväli on keskimäärin 6 – 8 vuotta, kuultomaalattu talo vaatii pinnan uusimisen tiheämmin. Talon julkisivua kannattaa kuitenkin tutkia tarkoin. Jos maali ei hilseile, maalausurakkaan ei tarvitse ryhtyä.

– Talonmaalaus leviää omakotitaloalueella kuin kausiflunssa. Kun naapuri sutii, aidan toisella puolella aletaan tuijottamaan omaa taloa kulmat kurtussa. Parasta on luottaa omaan arviointikykyyn. Mitä peittävämpi talon maalaus on, sitä enemmän siinä on julkisivua suojaavaa pigmenttiä. Jos pinta on ehjä, julkisivun säännöllinen pesu ja suojaus huoltopesulla riittää,
Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä sanoo.

Sääkartat saa unohtaa

– Kesälomaa ei tarvitse suunnitella sääkarttaa seuraten. Huoltopesu ei vaadi pitkää kuivaa sääjaksoa kuten maalausurakka. Toki seinän pintojen pitää olla kuivia, kun pesuun ryhdytään. Silloin huoltoaine tuhoaa kasvuston tehokkaasti, Kärppä neuvoo.

Julkisivun pesu käy arviolta päivässä. Ilman kosteusprosenteista ei tarvitse huolehtia samaan tapaan kuin maalaamisen kohdalla. Huoltopesua voi tehdä aina siihen saakka kunnes lämpötila laskee pakkasen puolelle.

Lohkeillut maali

Jos maali on lohkeillut, silloin maalausurakkaan pitää ryhtyä. Vanha maali poistetaan ja pinta puhdistetaan huoltopesuaineella.

Maali kiinnittyy pintaan paremmin, säilyy kirkkaana pitempään ja puun rakenteisiin jää pilkuuntumista pitkäaikaisesti ehkäisevä aines.

Keskikokoisen, 120 neliön yksitasoisen omakotitalon julkisivun huoltopuhdistukseen menee puhdistusainetta noin 20 litraa. Hanki hyvälaatuiset välineet, näin vähennät turhaa menekkiä.

Lähde: Sokeva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja