Riikka joutui kammottavan nettikiusaamisen kohteeksi – tällaista tekstiä hän näki, kohtasi yhden kirjoittajista käräjillä

Riikka joutui kammottavan nettikiusaamisen kohteeksi – tällaista tekstiä hän näki netissä, kohtasi yhden kirjoittajista käräjillä 0:24

Viime vuoden alussa lahtelainen Riikka Korteaho päätti, että nyt saa riittää. Vuosikausia kiusaamisesta kärsinyt nuori oli antanut yhdelle sinnikkäimmistä nettikiusaajistaan jo useamman varoituksen, nyt oli aika ottaa kovemmat keinot käyttöön.

Yllä olevalla videolla näkyy pieni osa Riikkan tallentamista kiusaamisviesteistä. Tällaiseen materiaaliin hän törmäsi monessa eri keskusteluryhmässä. Kuvakaappauksia oli lopulta hänellä tallessa tuhansia. 

Riikka teki kiusaajastaan rikosilmoituksen, ja viime keskiviikkona tuli tuomio. Jatkuvaa kiusaa tehnyt nuorehko nainen tuomittiin kunnianloukkauksesta sakkoihin ja korvauksiin. Vielä ei ole tiedossa, aikooko kiusaaja valittaa tuomiosta.

–Rikosilmoituksen teko auttoi, vaikka senkin jälkeen hän osallistui minua koskevaan kirjoitteluun reagoimalla muiden teksteihin. Nyt oikeudenkäynnin jälkeen on ollut hiljaista, Riikka kertoo MTV Uutisille.

Ryhmä, joka paisui hallitsemattomaksi

Riikkan kohdalla kyse ei ole muutamasta nimettömästä tölväisystä, jotka voisi kuitata huumorilla. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Riikka oli puhunut lehdissä koulukiusaamisesta. Hän oli kertonut kokemuksistaan kiusaajien kynsissä – tästä hän uskoo porukan keksineen, että häntä voisi kiusata vaikka hampaista.

Riikkaan kohdistunut kiusaaminen laajeni nopeasti vyyhdiksi, jota puitiin useammassa Facebook-ryhmässä. Riikka luki itseensä ja ulkonäköönsä kohdistuvaa julmaa pilkkaa ryhmistä, joissa oli kymmeniä tuhansia jäseniä.

– Isommassa mittakaavassa kaikki alkoi siitä, kun ryhdyin moderaattoriksi ryhmään, jossa puitiin kaikenlaisia asioita. Ryhmä oli suunnattu lähinnä nuorille ja sen kautta koitettiin vähentää syrjäytymistä. Kaikki olivat tervetulleita hakemaan sinne kavereita.

Parhaimmillaan Riikan moderoimassa ryhmässä oli 75 000 jäsentä. Paisuminen aiheutti sen, että kiusaamista ehdottomasti vastustava sivusto alkoi vilistä ilkeyksiä ja törkeyksiä.

– Ryhmän perustaja Sami päätti sulkea sen kokonaan, kun emme enää pystyneet hallitsemaan sitä. Minuun kohdistuva kiusaaminen jatkui kuitenkin edelleen muissa ryhmissä.

Huomio toi "paskaa niskaan"

2016 vuoden loppupuolella Riikkasta tuli yksi naisille suunnatun keskusteluryhmän ylläpitäjistä. Ryhmä kasvoi "hullua tahtia", jäseniä on yli 100 000 ja jäsenpyyntöjä on valtavat määrät.

– Samalla saan paljon huomiota itse, kun ryhmä on noin valtava. Ylläpitäjät saavat paljon paskaa niskaan muutenkin, kun huonosti käyttäytyviä ihmisiä joudutaan poistamaan.

Riikka ei kuitenkaan aio jättää ylläpitäjän hommia kiusaamisen takia. Hän pitää työstä paljon, ja lisäksi sitä kautta löytyy myös heitä, jotka puolustavat häntä henkeen ja vereen.

Voittaja heittää ilkeintä läppää

– Moni kiusaaja on itselleni täysin ventovieras, ei edes mukana ryhmissäni. Minua haukkuvat niin nuoret kuin aikuisetkin. Ajattelen, että heillä täytyy olla omat asiat todella huonosti. Jos asiat on hyvin ja on onnellinen, ei voi olla tarvetta painaa jotain toista alas tai purkaa oloaan haukkumalla, Riikka miettii.

Hän on huomannut, että moni sanoo somessa mitä tahansa saadakseen tykkäyksiä. Samanhenkinen porukka löytää toisensa kymmenien tuhansien joukosta.

– Se on voittaja, kuka heittää parasta läppää vaikka hampaistani. Lisäksi ajatellaan, että kun kaikki muutkin haukkuu, niin miksi en itsekin haukkuisi.

Riikka kertoo, että aikaisemmin juuri kukaan ei uskaltanut sanoa kiusaajille vastaan. Siinä oli suuri riski joutua itse kiusanteon kohteeksi.

– Kävi muutaman kerran niin, että kaikki kävivät puolustajani kimppuun.

Kuvakaappauksia vanhemmille

Riikka kokeili puuttua törkeyksien kirjoitteluun myös toisella tavalla. Kun samat naamat ja nimet tulivat vastaan ilkeiden viestien kanssa ja profiilin takana vaikutti olevan alaikäinen lapsi, Riikka otti yhteyttä heidän vanhempiin.

Hän laittoi vanhemmille asiallista viestiä kuvakaappauksien kera. Reaktiot vaihtelivat.

– Osa vanhemmista laittoi minut suoraan esto-listalle. Sain myös todella asiallisia viestejä ja kuulin, että nuorille tuli seurauksia ja sitten on ollut hiljaista näiden nuorten osalta.

Tätä toimintatapaa Riikka suosittelee muillekin, jotka huomaavat alaikäisten käyttäytyvän asiattomasti verkossa.

Mutta kenelles ilmoitat, kun kiusaajana on aikuinen ihminen? Puolisolle, kavereille vai pomolle?

"Käräjillä nähdään"

Riikka oli miettinyt rikosilmoitusten tekoa pitkään. Hän alkoi ottaa kuvakaaappauksia saamistaan viesteistä, kommenteista sekä julkaisuista. Materiaalia riitti. Hän teki joillekin kiusaajille jopa omat kansiot.

Lopulta hän päätti toimia.

– Pyysin (käräjillä ollutta) naista lopettamaan kiusaamiseni syksyllä 2016. Nainen oli tehnyt minusta julkaisuja yhteen ryhmään ja kirjoittanut minusta muun muassa rottana, rekkalesbona ja niin edelleen.

Nainen laittoi Riikkan estolle ja julkaisi Riikkan pyynnöt isossa ryhmässä.

Riikka koitti lähestyä naista vielä whatsappilla ja toivoi omien sanojensa mukaan erittäin asiallisesti, että tämä oikeasti lopettaisi.

Nainen vetosi siihen, että kertoi vain faktoja ja jatkoi ilkeilyään. Viestien julkaisu ryhmissä jatkui.

Rikosilmoituksen jälkeen nainen sai poliisilta sovittelulapun, joka johti tilanteen pahenemiseen.

– Nainen julkaisi sovittelulapun somessa. Hän varmaan yritti saada toimilleen tukea ryhmästä ja jakoi puhelinnumeronikin someen. Kerroin naiselle kuitenkin, etten aio suostua sovitteluun vaan että käräjillä nähdään.

Riikka uskoo, että rikosilmoitus ja oikeuskäsittely kannatti käydä läpi.

– Uskon, että monet ovat tajunneet tarinastani, että myös netissä toisen kiusaaminen voi olla rikos. Olen lukenut myös kommentteja, joiden mukaan olen nolo, kun tein näin.

Ystäviä ja voimaa jalkapallosta

Riikka muistuttaa kaikkia somessa kirjoittelevia siitä, että toisia ihmisiä ei pidä loukata missään tilanteessa.

– Jos miettii jotain ilkeää toisesta, ei sitä tarvitse sanoa ääneen. Oman mielipiteen ilmaiseminen on aivan eri asia kuin toisen haukkuminen ja kiusaaminen.

Kiusaaminen on vaikuttanut monella tavalla Riikan elämään. Iloa arkeen tuo hyvin toimivien someryhmien lisäksi muun muassa jalkapallo, jonka kautta hän on löytänyt myös aivan upean porukan ympärilleen.

– Olen vasta tämän vuoden puolella liittynyt harjoittelemaan nykyisen joukkueeni kanssa. Joukkue on todellinen elämän voima, ja rakastan näitä ihmisiä yli kaiken.

Aihetta käsiteltiin myös Yle Areenan Some Deep Storyssa viime viikolla. Aiheesta on kirjoittanut Ylen lisäksi myös esimerkiksi Kodin Kuvalehti.

Lue myös:

    Uusimmat