"Risumieskohu" piinasi Jormaa kuolemaan asti – nyt Eetu, 24, hakee oikeutta isosedälleen ja kaikille nettikiusatuille

7:14

Kouvolalainen Eetu Pesu toivoo, että kukaan ei joutuisi kokemaan samaa kuin hänen isosetänsä Jorma Hirvonen, joka tunnettiin elämänsä lopulla pilkkanimellä "Risumies" netissä laajasti levinneen videon vuoksi. Pesu julkaisi tässä kuussa videon muistuttaakseen, miten pieni harkitsematon teko voi pilata ihmisen koko elämän.

Kouvolalaisen Jorma Hirvosen viimeiset elinkuukaudet olivat jatkuvan kiusaamisen ja epätoivotun huomion sävyttämät. Hänestä tuli vasten tahtoaan koko kansan tuntema Risumies, ja hän menehtyi lopulta sairaalassa – sukulaisten mukaan ahdistuksen heikentämänä.

24-vuotias Pesu kertoo itse seuranneensa vuosia sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista. Hän sanoo huomanneensa nettikiusaamisen yleistyneen.

– Oli viimeinen niitti, kun se nyt koski omaa perhettä, Pesu perustelee videon julkaisemista MTV Uutisten haastattelussa. 

Kenestä vain voi tulla nettivitsi

Isosedän menehtymisen käsittelyssä ja asian purkamisessa meni kuitenkin oma aikansa, ja vasta nyt Pesu kertoo olevansa valmis puolustamaan netissä kiusattuja omilla kasvoillaan. Hänen mukaansa kenestä tahansa voi tahtomattaan tulla verkossa kiertävä vitsi.

– Me olemme kaikki ihmisiä, meillä on huonoja päiviä ja teemme virheitä. Mitä jos kaikki tilanteet päätyisivät videona verkkoon ja ihmiset muodostaisivat sinusta mielipiteensä muutaman minuutin pätkän perusteella, hän kysyy.

Kaikki sai alkunsa vuoden 2016 kesäkuussa. Jorma Hirvonen tallentui videolle riidellessään paikalle sattuneen miehen kanssa siitä, mihin hänen tuttavan talkoista tuomansa jätteet tulisi laittaa.

Videolla esitettyjen herjojen ja muun käytöksen johdosta paikalle saapunut mies päätti ladata Hirvosesta kuvamansa videon verkkoon, missä se sai ennustamattoman paljon huomiota. Video lähti leviämään kulovalkean tavoin, ja siitä tehtiin lukemattomia kopioita ja muokkauksia ympäri internetin.

"Se katoaa vasta, kun koko internet sammutetaan"

Pesu ajattelee, että tapauksessa virheitä tekivät niin Jorma, tapauksen kuvannut mies kuin videota jakaneetkin.

– Videota ei olisi pitänyt julkaista, vaan viedä se viranomaisille. Todennäköisesti kuvaaja julkaisi videon vielä vähän tuohtuneena ja kierroksilla. Ei hän tai kukaan muukaan osannut kuvitella, mihin levikkiin se menee, Pesu arvelee.

– Hän poisti videon, mutta sen minkä nettiin laittaa, sitä ei sieltä enää saa pois. Se on se pelottava puoli sosiaalisessa mediassa. Video katoaa vasta, kun koko internet sammutetaan. 

Pesu uskoo myös, että videolle nauraneet ja sitä jakaneet eivät ymmärtäneet, miten paljon video vahingoitti kohdettaan. Hän sanoo myös tavallaan ymmärtävänsä, miksi video suuttuneesta miehestä huvitti netin käyttäjiä.

Joutui pilkan ja piinan kohteeksi

Suku itse tunsi Jorman jäsenistään rauhallisimpana, ja heitä järkytti, kuinka mies oli saatu sellaiseen pisteeseen, jossa video kuvattiin. Kun Jormalle selvisi videon leviäminen ja sen saama julkisuus, oli muutos vielä suurempi.

– Yle haastattelussa häntä ei enää tunnistanut. Itsevarmasta ja suurisydämisestä miehestä oli tullut pelkäävä ja vähän vainoharhainenkin. Hän oli sydämellinen, rakastettu ja pidetty mies, joka ei tahtonut kenellekään mitään pahaa, Pesu kuvailee.

– Videossa näkyi hyvin pieni murunen, joka antoi vääristyneen kuvan henkilöstä, Pesu kertoo.

Jorma lukittautui kotiinsa

Jorma koki tapauksen aikana monenlaista vainoksikin kuvailtavaa kohtelua. Hän kohtasi huutelua, ja lukittautui kotiinsa, jonka ulkopuolella Pesun mukaan käytiin soittamassa videosta tehtyjä muokattuja versioita.

Käräjäoikeuden tuomiossa miehen veli kertoo, että Jorma ei enää lähtenyt minnekään, koska kaikki puhuivat vain videosta.

– Ihmiset tulevat ilkkumaan, eikä hän ole mennyt enää yleiseen ruokapaikkaan syömään, veli kuvaili.

– Lopullinen isku oli, kun pienet lapset tulivat sanomaan, että eikö risumies ole linnassa, toinen miehen sukulaisista kertoi.

"Negatiivinen huomio nopeutti kuolemaa"

Pesu peräänkuuluttaa sitä, että kuka tahansa voi joutua tällä tavoin julkisuuden henkilöksi, ilman mahdollisuutta varautua tai vaikuttaa asiaan. Yllätyksenä tullut negatiivinen huomio heikensi Pesun mukaan Hirvosen tilaa nopeasti, ja hän uskoo sen osaltaan nopeuttaneen tämän kuolemaa.

Pesu kertoo, ettei hän halua keskustelun jumittuvan vain Jorman kohtaloon, vaan ihmisten ymmärtävän, että kyseessä on isompi ilmiö. Hän toivookin, että jokainen miettisi omaa toimintaansa ja käyttäisi harkintakykyään.

– Sen pitää lähteä meistä itsestämme, ei lakipykälistä, Pesu ajattelee.

Pesu toivookin jokaisen miettivän kaksi tai useampia kertoja, mitä julkaisee nettiin, miksi ja millä tavoitteilla.

– Kun niihin vastaa, voi tulla jossain vaiheessa ahaa-elämys, ettei materiaalia välttämättä tarvitse netiin laittaa.

– Toivon ihmisten mietivän, miltä tuntuisi itse olla se, jota haukutaan netissä. Entä jos minusta olisi tuollainen video?

Suku tyytyväinen asian nostamiseen

Pesu kertoo olleensa vastikään yhteydessä Jorman veljeen, joka on kertonut koko suvun olevan mielissään hänen videostaan ja siitä, että Jorma saa oikeutta kannanoton kautta.

– Toivon, että muutkin somen uhrit saisivat oikeutta, hän toteaa.

Tapausta käsiteltiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa vuonna 2017. Syyttäjä peruutti Jorma Hirvosen toiminaan kohdistuneet syytteet kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta tämän poismenon johdosta.

Videon kuvaaja puolestaan tuomittiin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä 50 päiväsakkoon, mikä teki hänen tuloillaan 1700 euroa. Omaisten vaatimuksen rahallisista korvauksista oikeus katsoi perusteettomiksi. Tuomio pysyi myös hovioikeudessa. 

Kohuvideon kuvaajakin sai osansa huomiosta

Käräjäoikeuden käsittelyssä kohutun videon kuvannut ja verkossa julkaissut mies kertoi, että hänkin joutui epätoivotun huomion kohteeksi videon myötä. Syynä oli Hirvosen kokema kärsimys, jonka ihmiset katsoivat kuvaajan syyksi.

– Minun ei ollut tarkoitus loukata tai vahingoittaa häntä, mies kertoi oikeudessa tuomion mukaan.

Hän myös kertoi poistaneensa videon huomattuaan, että sen suosio lähti käsistä, mutta tuolloin oli jo liian myöhästä. Ansaintatarkoituksia miehellä ei videon julkaisussa ollut.

Uhattiin ja haukuttiin murhaajaksi

Hirvosen kuoleman jälkeen alettiin kuvaajan tietoja levitellä verkossa.

Kertoi saaneensa tekstiviestejä, puheluita ja yksityisviestejä, joista osa oli uhkaavia. Roskia heiteltiin hänen pihalleen ja vanhimmalle pojalle huudettiin koulussa "murhaajan poika".

– Netissä vastaajaa on vihamielisten viestien lisäksi uhattu väkivallalla, hänen koiransa on uhattu myrkyttää, vastaajan omia, avopuolison ja avopuolison alaikäisen lasten henkilö- ja yhteystietoja on levitetty ja ammatti- ja yritystoimintaa kyseenalaistettu, hänen vastauksessaan syytteisiin kerrotaan.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja