Rian kuopuksen koliikki tekee arjesta raskasta: Ikävöin omaa äitiäni

Erilaiset äidit -sarjan neljännessä jaksossa 30.9. tutustuttiin Kerminen-Vikmanin perheeseen, joka täydentyi pikkuisella Fia-tytöllä kesäkuussa. Pahasta sairaalakammosta kärsinyt perheen äiti Ria kertoo, miten arki on lähtenyt käyntiin kahden pienen lapsen kanssa. Huonoilta uutisilta ei olla heidän perheessään vältytty.

Ria Kerminen, 35, ja Paul Vikman saivat kesäkuussa terveen tyttölapsen, joka nimettiin Fiaksi. Yksivuotiaan Gia-tytön pikkusiskon kanssa alkutaival on osoittautunut erityisen haasteelliseksi, sillä temperamenttisella lapsella todettiin pian syntymänsä jälkeen erityisen vaikea koliikki.

– Hän on ollut hyvin dominoiva, ja kärsimme koliikista vähän vielä kolmen kuukauden jälkeenkin. Muuten kaikki on sujunut hyvin ja perheenjäsenet kahta koiraamme myöten ovat tulleet tutuiksi, Ria kertoo ensihetkistä kuopuksensa kanssa.

Koliikki osoittautui suureksi haasteeksi

Vauvan toistuvista vatsakivuista ja niistä johtuvista pitkistä itkukohtauksista käytetään nimeä koliikki. Nämä itkujaksot ovat tulleet Rialle viime kuukausina harvinaisen tutuiksi.

– Kun koliikki alkoi, jouduin olemaan tyttöjen kanssa ihan yksin, sillä mieheni oli työmatkalla. Se oli aivan uskomaton haaste, josta äidit tietysti selviävät, mutta olen ollut sekä henkisesti että fyysisesti aivan loppu. Henkisesti on äärimmäisen raskasta kun näkee, että toisella on kipuja ja tekee tietysti sen mitä pystyy, mutta ei voi täysin poistaa niitä kipuja, Ria toteaa.

– Jokainen äitihän haluaa lapselleen parasta ja haluaa hoitaa jälkikasvunsa niin hyvin kuin osaa. Jostain niitä voimavaroja vain tuntuu löytyvän siihen ihan uskomattomasti, Ria kertoo.

Fia on ollut myös paljon isosiskoaan enemmän kiinni äidissään. Myös isosisko on kuitenkin jo vienyt paikkansa perheen uusimman tulokkaan sydämessä.

– Hän ei oikein viihdy missään muualla kuin äidin vieressä ja hän haluaa nähdä äidin koko ajan. Olen tosin huomannut, että kun isosisko tulee lähelle, niin Fia on rakastuneen näköinen ja nauttii siitä kun häntä paijataan ja heilutellaan. Isosisko ja äiti taitavat olla hänelle vähän sellaiset erityistapaukset, Ria kertoo.

Ria uskoo, että vaikeat ajat kuopuksen koliikin kanssa tulevat vielä osoittautumaan hänen voimavarakseen. Voimakasluonteinen kahden lapsen äiti uskookin, että hankalalla alulla kahden lapsen äitinä on tarkoituksensa.

– Siitä tulee kyllä ihan varmasti olemaan apua sitten kun tytöt pistävät minut koville teini-iässä. Saan varmasti kiittää siitä, että olen joutunut olemaan tyyni ihminen, vaikka tekisi itsekin vain mieli huutaa, Ria toteaa.

Sairaalakammo ei ole kadonnut

Ria ei usko, että hänen paha sairaalakammonsa on muuttunut toisen synnytyksen jälkeen miksikään. Nopeasti sujuneen synnytyksen jälkeen ilmaantuneet vakavat komplikaatiot säikäyttivät tuoreen äidin.

– Synnytyksen jälkiongelmat olivat niin vakavia, että koko elämäni suunta tietyllä tapaa muuttui, mutta kyllä minä yhä pelkään sairaaloita, Ria kertoo.

Porvoossa kuopuksensa synnyttänyt helsinkiläisnainen kokee, että häntä kohdeltiin sairaalassa kuitenkin paremmin kuin hyvin. Hyvästä hoidosta ja säikähdyksellä vakavista komplikaatioista selviytymisestä huolimatta huoli siitä, että jompikumpi hänen tyttäristään joutuisi sairaalaan, on suuri.

Ikävä omaa äitiä kohtaan nostaa päätään

Muutama vuosi sitten oman äitinsä menettänyt Ria myöntää, että haasteellinen alku kahden pienen lapsen kanssa on saanut ikävän nostamaan päätään hänen mielessään.

– Minulla on aivan hirveä ikävä omaa äitiäni. Oikeastaan en ole antanut edes itselleni mahdollisuutta pohtia tätä ikävää, mutta aina välillä tulee sellainen hetki, että tulen miettineeksi omia tunteitani. Silloin mieleeni saattaa pulpahtaa ajatus siitä, että olisi kiva kysyä, että millainen minä olin ja miten hän on toiminut minun kanssani kun minä olen ollut noin pieni, Ria kertoo.

Ria on kovaluonteinen nainen, joka aikoo selvitä arjesta lastensa kanssa sisulla. Haasteisiin jo etukäteen varautunut kahden lapsen äiti onkin vähitellen oppinut elämään arkea päivä kerrallaan. Vaikka Ria pärjää miehensä Paulin kanssa arjessa, palaa oma äiti Rian mieleen aika ajoin lämpimänä muistona.

– Kaipaisin häntä kovasti tuekseni. Olisi kiva itsekin käpertyä välillä äidin kainaloon, Ria huokaa.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Lue myös:

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Katso jakso: Perhe Kerminen-Vikman

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja