Reuters: Suomessakin havaittu radioaktiivinen aine voi olla peräisin ydinonnettomuudesta Venäjällä tai Kazakstanissa

Ranskan ydinturvaviranomainen IRSN epäilee, että Venäjällä tai Kazakstanissa on tapahtunut syyskuussa ydinonnettomuus, kertoo Reuters.

IRSN:n mukaan eri paikoissa Euroopassa on havaittu viime viikkoina radioaktiivista ruteniumia, mutta vaikutusta ihmisten terveyteen tai ympäristöön ei ole ollut. Asiasta kertoi Suomessa Iltalehti.

IRNS pitää todennäköisenä, että onnettomuus on sattunut ydinpolttoainetta käsittelevässä laitoksessa tai keskuksessa, jossa käsitellään radioaktiivisia lääkeaineita, Reuters kertoo.

– Venäjän viranomaiset ovat sanoneet, etteivät he ole tietoisia onnettomuudesta omalla alueellaan, IRSN:n johtaja Jean-Marc Peres kertoi uutistoimistolle.

Peresin mukaan IRSN ei ole toistaiseksi ollut yhteyksissä Kazakstanin viranomaisiin.

STUK tiedotti lokakuussa radioaktiivisesta aineesta

Myös Helsingissä lokakuun alussa kerätyssä ilmanäytteessä löytyi pieni määrä radioaktiivista ainetta, kertoi Säteilyturvakeskus viime kuussa. STUK kertoi, että Helsingissä mitattu radioaktiivisen ruteniumin pitoisuus oli 80 mikrobecquerellia kuutiometrissä ilmaa. Keskuksen asiaa koskevassa tiedotteessa sanottiin tuolloin, ettei ruteniumin alkuperästä ollut tietoa.

Ruteniumin on metallinen aine, jota käytetään esimerkiksi ihosyöpien ja silmän syöpien hoitoon, STUK kertoi. 

Lue myös:

    Uusimmat