Hollannin terveysministeriön mukaan Helsingissä havaitut radioaktiiviset aineet olivat peräisin Venäjältä – Venäjä kieltää väitteen

Venäjä kieltää olleensa viime viikolla Helsingissä havaittujen radioaktiivisten päästöjen takana, kertoo BBC

Säteilyturvakeskus STUK ilmoitti viime viikolla havainneensa pieniä määriä radioaktiivisia aineita Helsingissä tiistain ja keskiviikon aikana kerätyissä ilmanäytteissä. Havaintoja on tehty lähiaikoina myös Ruotsissa ja Norjassa.

STUK:n mukaan ilmassa havaitut radioaktiiviset isotoopit koboltti, rutenium ja cesium ovat peräisin ydinvoimaloista.  

Hollannin terveys- ja ympäristöministeriön mukaan radioaktiivisten aineiden sisältö saattaa viitata vikaan ydinvoimalan polttoainejärjelmässä. Ministeriö myös uskoo radioaktiivisten aineiden olleen peräisin Venäjältä. 

Ydinkieltosopimusjärjestö CTBTO mallinsi viime viikolla Ruotsissa havaittujen aineiden olevan peräisin joko eteläisestä Ruotsista, Suomen etelä-, länsi- tai itäosiin ulottuvalta alueelta, Baltian maista tai Länsi-Venäjän alueelta.

Venäjän mukaan sen kaksi pohjoismaita lähinnä sijaitsevaa läntistä ydinvoimalaa ovat kuitenkin toimineet ongelmitta.

– Järjestelmien toimivuudesta ei ole tehty mitään valituksia. Päästöt eivät myöskään ole ylittäneet mainittuja rajoja, valtion omistaman yhdinvoimayrityksen Rosenergoatomin viestintähenkilö kommentoi venäläiselle Tass-uutistoimistolle.

STUK:n Aleksi Mattilan mukaan viime viikolla mitatut arvot eivät olleet erityisen poikkeavia. Samanlaisia arvoja mitataan tavallisesti kaksi kertaa vuodessa ja niiden alkuperä jää usein epäselväksi.

2:55
Radioaktiivisten aineiden lähdettä selvitettiin myös vuonna 2016. Arkistovideo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja