Mainos

Republikaanit kongressivaalien voittoon

Republikaanit ovat saaneet enemmistön sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. Näin presidentti George Bushin puolue hallitsee koko kongressia.

Yhdysvaltain republikaaninen puolue on saanut eilisissä vaaleissa hallintaansa koko kongressin. Tämä varmistui, kun republikaani Jim Talentin ilmoitettiin voittaneen demokraatti Jean Carnahanin kilpailussa Missourin senaattorinpaikasta. Republikaaneilla oli jo ennestään enemmistö kongressin toisessa kamarissa, edustajainhuoneessa.

Vaikka muutaman osavaltion tuloksia lasketaan edelleen, niin on selvää, että republikaanit ovat saaneet senaatin enemmistöön vaadittavat 50 paikkaa. Tämä merkitsee, etteivät he ole niin riippuvaisia senaatin republikaanisesta puhemiehestä, varapresidentti Dick Cheneystä, jonka ääni ratkaisee äänten mennessä muuten tasan.

Tilanne saattaa vielä muuttua, mutta ennusteiden mukaan republikaanit saavat 51 paikkaa senaatissa, demokraateille jää 48 paikkaa, senaatissa on yhä yksi riippumaton jäsen. Yhden paikan kohtalo ratkeaa kuitenkin vasta 7. joulukuuta. Louisianassa joudutaan nimittäin pitämään uudet vaalit, koska demokraattinen senaattori Mary Landrieu ei saanut vaadittavaa ehdotonta enemmistöä. Hänellä oli kahdeksan vastaehdokasta.

Joka toinen vuosi pidettävissä vaaleissa täytetään kolmasosa senaatista. Senaattorien virkakausi on kuusi vuotta.

Republikaanit kasvattivat myös enemmistöään kongressin toisessa kamarissa, edustajainhuoneessa. Puolue näyttää lisänneen etumatkaansa edustajainhuoneessa jopa viidellä edustajalla. Voimasuhteet saattavat tulosten varmistuttua olla 228-206 republikaanien hyväksi.

Republikaanien voittoa makeutti myös presidentin veljen Jeb Bushin uudelleenvalinta Floridan kuvernööriksi.

New Yorkissa nykyinen republikaaninen kuvernööri George Pataki voitti demokraatti H Carl McCallin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Aamu-uutiset 06.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.