Republikaaniehdokkaat pöllyttivät toisiaan vaaliväittelyssä – nuorin joutui tulilinjalle

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevat kandidaatit pöllyttivät keskinäisessä vaaliväittelyssään Iowan esivaaleissa hyvään nosteeseen päässyttä floridalaissenaattori Marco Rubiota.  

Republikaanien ehdokkaat kävivät New Hampshiressa viimeisen vaaliväittelynsä ennen osavaltion esivaaleja tiistaina.  

Viimeisimmissä mielipidemittauksissa ennen vaaliväittelyä miljardööri Donald Trump oli New Hampshiressä suosituin republikaanikandidaatti. Hänen suurimpana haastajanaan pidetään juuri Rubiota, joka yllätti Iowassa ja sijoittui tiukoissa esivaaleissa republikaaniehdokkaista kolmanneksi, aivan toiseksi tulleen Trumpin kantaan.

Trump syyttää Cruzia vaalivilpistä 1:49

Iowan menestyksen jälkeen Rubion kannatusluvut ovat nousseet New Hampshiressa, kertoi vaaliväittelyä isännöinyt ABC News -kanava.

"Liian kokematon presidentiksi"

Kilpakumppanit syyttivät 44-vuotiasta Rubiota muun muassa kokemattomuudesta. Yleensä televisiossa pärjäävä senaattori tuntuikin hieman haalistuvan paineen alla, kommentaattorit Yhdysvalloissa ruotivat väittelyn jälkeen.  

Ehkä hanakimmin Rubiota vastaan hyökkäsi New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, jonka kampanjan jatko saattaa olla vaakalaudalla, ellei hän pysty lyömään Rubiota New Hamshiren esivaaleissa.  

– Pidän Rubiosta, hän on fiksu ja hyvä tyyppi, mutta hänellä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi kokemusta olla Yhdysvaltain presidentti ja tehdä päätöksiä, Christie sanoi.  

– Marco, asia on niin, että Yhdysvaltain presidenttinä ei riitä, että muistaa ulkoa 30 sekunnin puheen, jossa kehutaan Amerikkaa, se ei ratkaise yhtäkään ongelmaa, Christie jatkoi.  

Rubio yritti iskeä takaisin syyttämällä Christietä siitä, ettei tämä ollut tarpeeksi innokas keskeyttämään kampanjointia hetkeksi lähteäkseen osavaltioonsa tarkastamaan viime kuussa iskeneen lumimyräkän tuhoja. Vastaus nostatti kuitenkin yleisöstä buuauksia.

Trump: Vesikuulustelu takaisin

Vaaliväittelyä isännöinyt ABC News -kanava nosti analyyseissään yhdeksi väittelyn mielenkiintoisimmista hetkistä keskustelun, jota republikaaniehdokkaat kävivät kuulustelutekniikoista ja kidutuksesta.  

Donald Trump sanoi väittelyssä, että toisi Yhdysvaltoihin käyttöön uudestaan vesikidutuksen "ja pahempaa". Trump viittasi presidentti George W. Bushin kauden kiistanalaiseen kuulustelumenetelmään, jossa kuulusteltavalle aiheutetaan tunne hukkumisesta. Trump on kampanjansa aikana aiemminkin puhunut vesikidutuksen hyväksymisestä.  

Iowan esivaalit voittanut Ted Cruz totesi, ettei oikeastaan pidä vesikidutusta kidutuksena, vaan "tehostettuna kuulustelumenetelmänä". Hän sanoi kuitenkin, ettei toisi menetelmää takaisin "laajaan käyttöön".  

Rubio tyytyi toteamaan, ettei kuulustelumenetelmistä kuuluisi keskustella, koska se auttaa terroristeja välttelemään viranomaisia.

Lue myös:

    Uusimmat