Reppu selässä yksin Aasiaan

Yli 70 maassa käynyt toimittaja Merja Sundström päätti kääntää kalenterinsa ympäri viime vuonna. Sundström piti kaksi kuukautta lomaa keskellä talvea, pakkasi rinkkansa ja lähti kiertelemään Aasiaa − yksin. Matkalla sattunut raiskausyritys ei saanut Sundströmiä pelkäämään omatoimimatkailua: seuraava reissu on jo mielessä.

"Olin kesän töissä ja lähdin tammi-helmikuuksi kaamosta pakoon tropiikkiin, Thaimaahan, Burmaan ja Laosiin. Tarkoitus oli käydä Kambodzhassakin, mutta aika loppui kesken," Merja Sundström kertoo.

Paljon reissannut Sundström on tottunut liikkumaan maailmalla yksin. Edellisellä matkallaan Sundström suuntasi Ghanaan. Siellä hän samoili viidakossa ja vieraili kylässä, jossa ei ollut nähty koskaan aiemmin valkoista turistia. Reissu poiki kaksi kosintaakin.

Matkaseura voisi kelvata, jos sitä olisi tarjolla.

"Jos olisi kumppani tai ystävä, joka haluaisi lähteä, ottaisin kyllä mukaan. Olisi mukavaa jakaa kokemuksia ja liikkua yhdessä. Yksin matkustaessa on paljon asioita, joita ei voi tehdä, esimerkiksi illalla yksin ulos meneminen."

Ei aikatauluja tai tiukkoja suunnitelmia

Sundström huomauttaa, että yksin liikkumisessa on myös puolensa. Kun matkaseuraa ei ole, kaikki suunnitelmat voi tehdä oman mielen mukaan. Myös aikataulut voi unohtaa ja mieltä voi muuttaa lennossa.

"Istuin paikallisbussissa Thaimaassa ja olin ostanut matkalipun Chiang Raihin. Viereeni istui nainen, jonka kanssa juttelin. Hetken mietittyäni päätin, että lähdenkin samaan paikkaan, mihin hän oli menossa ja ostin lipun pidemmälle."

Aasiassa Sundströmiä viehättävät helppous, turvallisuus sekä ihmisten ystävällisyys. Kun turisteihin suhtaudutaan positiivisesti, matkailijalle saattaa tulla turhankin turvallinen olo. Sundström tietää, että missä vaan voi sattua mitä vaan, jopa valoisaan aikaan.

Raiskausyritys keskellä päivää

Toisena lomapäivänään Thaimaassa Sundström oli kävelemässä rannalla, kun paikallinen mies hyökkäsi yhtäkkiä hänen kimppuunsa ja yritti vetää Sundströmiä läheiseen pusikkoon.

"Tajusin heti, mistä oli kysymys ja tiesin, että mies oli tosissaan. Huomasin, että hän oli nuori ja ajattelin, että häneen voi vedota. Huusin englanniksi, että olen vanha nainen, voisin olla sinun äitisi. Lopulta hän irrotti ja pinkaisi metsään."

Poliisit suhtautuivat tapaukseen hyvin vakavasti. Kotiin palattuaan Sundström sai kuulla poliiseilta, että nuori mies oli tunnustanut teon ja hänet oli pidätetty. Tapauksen jälkeen Sundström päätti heti seuraavana päivänä lähteä samalle rannalle uudestaan kävelemään, jotta raiskausyritys ei jäisi kummittelemaan hänen mieleensä.

Ikävä välikohtaus ei ole vaikuttanut Sundströmin matkailuintoon. Seuraava reissu on jo suunnitteilla ja silloin matkakohteina ovat tutuksi tulleen Burman lisäksi Kambodzha sekä Indonesia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja