Renny Harlinin Komisario Palmusta tulee englanninkielinen: Haussa nimekkäitä näyttelijöitä maailmalta

Renny Harlinin ohjaaman Komisario Palmu -elokuvan kieli on englanti. Pääosiin etsitään nimekkäitä näyttelijöitä maailmalta, ja elokuvaan on tulossa rahoitusta Yhdysvalloista, paljastaa tuottaja Markus Selin.

– Palmun näyttelijää haetaan kansainvälisesti. Hän voi olla amerikkalainen, todennäköisemmin eurooppalainen, periaatteessa myös suomalainen, Selin kertoo.

– Viime aikojen Agatha Christie -filmatisoinnit sekä Veitset esiin -leffat ovat elokuvamme tyylilajin vertauspisteitä, Selin kertoo.

Kenneth Branagh on ohjannut Christien Hercule Poirot -romaaneista menestyksekkäät filmatisoinnit Idän pikajunan arvoitus, Kuolema Niilillä ja Venetsian aaveet. Rian Johnsonin dekkariparodia Veitset esiin oli jättihitti valkokankailla, ja sen jatko-osa tehtiin Netflixille.

Harlin on laatinut käsikirjoitusta teatteriohjaaja ja kirjailija Joel Elstelän kanssa. Elstelä on alkuperäiset Palmut kirjoittaneen Mika Waltarin tyttärenpoika.

Harlinin värväämisestä Solar Filmsin Palmu-hankkeeseen kerrottiin tammikuussa 2021. Vielä viime vuonna elokuvan valmistumisajaksi arvioitiin vuosi 2024. Nyt kuvaukset olisi toiveissa toteuttaa loppuvuodesta 2024.

– Budjetti riippuu siitä, minkä tason näyttelijä tulee pääosaan, mutta se on luullakseni 5–10 miljoonaa euroa, Selin sanoo.

Edelleen elokuva tapahtuu 1950-luvun Suomessa.

Kansainvälisestä rahoituksesta käydään neuvotteluja. Budjetti on suomalaisittain suuri. Esimerkiksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas maksoi runsaat 7 miljoonaa euroa ja Yhdysvalloissa laajan levityksen saanut Jalmari Helanderin Sisu 6,5 miljoonaa euroa. Suomalaisen elokuvan keskibudjetti on 1,4 miljoonaa euroa.

Harlin on ohjannut Suomessa kaksi elokuvaa, Jäätävän poltteen (1986) ja Luokkakokous 3 – Sinkkuristeilyn (2021).

Kolmen kauhuleffan paketti

Uuden Palmun viivästymistä selittävät osaltaan Harlinin kiireet. Torstaina julkistettiin tieto, että Harlinin viime vuonna Slovakiassa ohjaama The Strangers -hanke ei ole yksi vaan kolme erillistä elokuvaa.

Näin Yhdysvalloissa nähdään valkokankailla ensi vuonna ainakin neljä Harlinin ohjaamaa elokuvaa. Ne ovat lajityypeiltään kauhua ja toimintaa.

Pääosaa The Strangerseissa esittää Madelaine Petsch. Hänet tunnetaan Riverdale-sarjasta, joka on nähty Suomessa Netflixissä.

The Strangers oli alun perin vuonna 2008 valmistunut elokuva, jossa Liv Tyler ja Scott Speedman esittivät naamioituneiden tappajien vainoamaksi joutuvaa pariskuntaa. Alkuperäistä The Strangersia ei ole pidetty kauhun klassikkona, mutta se oli Yhdysvalloissa tuottoisa hitti. Suomessa se sai vain 13  000 katsojaa.

Kaikki kolme The Strangers -leffaa ovat saamassa Yhdysvalloissa valkokangaslevityksen peräkanaa. Ei ole epätavallista, että kaksi saman elokuvasarjan osaa kuvataan kustannussyistä kerralla, mutta kolmen elokuvan tuotannon yhdistämisestä ei ole montaa esimerkkiä.

Haitrilleri Kiss-Simmonsin kanssa

"Monielokuvakauhusaagaksi" amerikkalaismedia Entertainment Weeklyssä kutsuttu The Strangers -paketti ei ole ainoa julkaisuaan odottava Harlin-hanke. Kauhuelokuva The Refuge kuvattiin Bulgariassa keväällä 2021. Pääosaa esittää Jason Flemyng. Elokuvassa näyttelee myös ohjaajan puoliso Johanna Harlin.

Keväällä 2022 Kreikassa kuvattiin toimintajännäri The Bricklayer. Sen pääosassa on Aaron Eckhart, joka tunnetaan parhaiten Harvey Dentin eli Kaksinaaman roolista Batman-seikkailussa Yön ritari.

Toukokuussa 2023 tiedotettiin Harlinin ohjaavan vielä tänä vuonna trillerin Deep Water, jossa lentokone tekee pakkolaskun haita kuhisevaan mereen. Kiss-yhtyeen Gene Simmonsin tuottaman elokuvan tuotantoa on kuitenkin lykännyt Hollywoodin käsikirjoittaja- ja näyttelijälakko.

Harlinin pariskunnan elämästä kertova tosi-tv-sarja The Harlins on saamassa jatkoa tänä syksynä MTV Katsomo -palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat