Rengas sinkoutui katsomoon - monsteriautoturman syy selvisi

Kauhavan Alahärmän elokuinen monsteriautoturma johtui Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan näytöksen huonosta turvallisuussuunnittelusta.

Keskuksen mukaan auton pyörän kulkeutumiseen pois Powerparkin esitysalueelta ei ollut kunnolla varauduttu. Turva-alue ja suoja-aidat osoittautuivat riittämättömiksi.

Turmassa monsteriauton etupyörä irtosi ja vieri katsomoon. Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän ihmistä, joista neljä vakavasti.

Tuoreeltaan onnettomuuden jälkeen kerrottiin, että vakavimmin loukkaantuivat mies ja hänen viisivuotias poikansa.

Keskus: Vaatimusten oltava ymmärrettävät 

Onnettomuustutkintakeskus muistuttaa, että yleisötapahtumien turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu tapahtumien järjestäjille ja viranomaisten tehtävänä on ohjata ja tukea heitä. Keskuksen mukaan nykylainsäädäntö ja viranomaisvalvonta ovat kuitenkin tapahtumajärjestäjien näkökulmasta monimutkaisia. 

Power Truck Show'ssa turvavalvonta jakautui useille viranomaisille, mutta yhteistyö ei toiminut tutkinnan perusteella ihanteellisesti. Kukin keskittyi omaan tehtäväänsä.

Keskus toteaa myös, että Alahärmässä suunnitelma yleisöturvallisuudesta oli tehty kuljetusalan messujen pohjalta eikä monsteriautoesityksen erityispiirteitä huomioitu riittävästi.

Keskus kertoo antavansa tutkinnan perusteella työ- ja elinkeino- sekä sisäministeriölle kaksi turvallisuussuositusta. Tavoitteena on parantaa tapahtumajärjestäjien turvallisuusosaamista ja selkeyttää viranomaisvalvontaa.

Keskuksen mielestä yleisötilaisuuksien turvallisuussuunnitelmissa pitäisi pyrkiä kohti "yhden luukun" käytäntöä. Vaatimusten tulisi olla tapahtumajärjestäjille yksinkertaiset ja ymmärrettävät.



Lue myös:

    Uusimmat