Remontti mielessä? Jätä nämä hommat ammattilaiselle

Oletko aikeissa remontoida? Vähän uutta maalia pintaa piristämään, vai kylpyhuone kokonaan uusiksi? Kenties keittiön kaapit voisi vaihtaa, ja ehkä yhden seinänkin kaataa. Aivan kaikkea ei kuitenkaan saa tehdä itse.

Jos olet kätevä käsistäsi ja sinusta tuntuu, että hallitset homman, voit itse tehdä suuren osan kotiisi haluamista remonteista.

– Vesi- ja sähkötyöt tulee aina jättää ammattilaiselle, painottaa isännöitsijä Eero Puranen Kruunuasunnot Oy:stä.

Ilmoita taloyhtiölle

Taloyhtiölle remontista täytyy ilmoittaa aina, kun se voi vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapurihuoneistoihin. Remontti-ilmoitus tehdään kirjallisesti isännöintiyritykseen, kerrotaan Isännöintiliitosta.

Taloyhtiön velvollisuus on valvoa, että remonttijälki on hyvän rakennustavan mukaista eikä muutostöitä saa aloittaa ennen taloyhtiön hyväksyntää.

Jos olet remontoimassa vain pintoja, kuten maalaamassa tai tapetoimassa, ei siitä tarvitse ilmoitusta antaa. Voit uusia parketin jos sinulla on vanha parketti, mutta jos ajattelit asentaa laminaatin muovimaton päälle, on siitä ilmoitettava taloyhtiölle.

– Mikäli asentaa vanhan materiaalin päälle uusia, voi siitä aiheutua sisäilmaongelmia, Puranen huomauttaa.

Myöskään esimerkiksi kiinteiden kalusteiden, kuten eteiskaapistojen tai vaatekaapistojen rakentaminen tai poistaminen ei vaadi lupaa.

Mistä remonteista pitää ilmoittaa?

Hanki hyväksytty urakoitsija

Isännöintiliitto muistuttaa, että urakoitsijan tulee olla rehellinen ja ammattitaitoinen. Luotettava urakoitsija kuuluu RALA tai Luotettava kumppani -rekistereihin, hänellä on riittävät suositukset tai referenssit sekä Y-tunnus.

– Sähkötyöt tulee aina teettää sähköliikkeellä, jolla on Seti Oy:n myöntämä sähköpätevyys 1 tai 2.

– Putkityöt teetetään pätevöityneellä putkiliikkeellä, jolla on hyvät referenssit ja suositukset.

– Kylpyhuoneen vedeneristeiden asentajalla on oltava vedeneristeasentajan henkilösertifikaatti tai vedeneristevalmistajan antaman kirjallinen tuotekoulutus.

– Mikäli huoneiston antenni-, tieto- tai puhelinverkon pistorasioita uusitaan tai lisätään, työt teetetään teleurakoitsijalla, jolla on riittävä A-, T- tai AT-pätevyys.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat