Mainos

Reijo etsii isäänsä – keitä ovat vanhassa kuvassa olevat sotilaat ja lotta?

Virolahdella asuva Marika Rikkola etsii isoisäänsä, jota ei ole koskaan tavannut. Kyseessä on hänen isänsä Reijo Kummeluksen isä, jota kukaan perheestä ei ole koskaan tavannut. Isoisästä on vain hajanaisia johtolankoja.

Reijo Kummelus kertoo, että isättömyys on ollut hänellä takaraivossa koko 74-vuotisen elämän ajan. Asia on kuitenkin ollut perheessä pitkään peikko, josta ei hiiskuttu sanaakaan.

– Yritin minä lapsena kysyä, mutta ei siitä puhuttu sanaakaan. 

Nyt aika on kuitenkin kypsä siihen, että isää uskalletaan etsiä. Julkinen etsintä alkoi, kun Kummeluksen oma tytär Marika Rikkola laittoi etsintäkuulutuksen Facebookiin.

Asiasta ei hiiskuttu

Isänisän tiesivät ainoastaan isän äiti, mamma, ja hänen siskonsa. Molemmat ovat menehtyneet.

– Minäkin pienenä tyttönä kysyin isotädiltäni, että kuka se (isoisä) oikein on. Hän sanoi, että asiasta ei puhuta, Rikkola kertoo MTV Uutisille.

Kummelus kertoo kuitenkin lapsuutensa Virolahdella olleen hyvä, vaikka tuohon aikaan aviottomia lapsia ei pienellä paikkakunnalla montaa ollutkaan. 

– Eikä minua kiusattukaan, tai en ainakaan osannut siitä välittää. Oli niin paljon harrastuksia, hiihtelin paljon ja olin myös suvun ainoa lapsi; sain kaiken, mitä halusin, Kummelus kertoo ja nauraa remakasti päälle.

Ketä kuvissa on?

Tammikuussa Rikkola päätti isänsä luvalla laittaa sosiaaliseen mediaan etsintäkuulutuksen, johon hän liitti mamman albumista löytämänsä kuvat. Kuvissa on mamma ja kolme muuta ihmistä, mutta muiden ihmisten henkilöllisyydestä ei ole mitään tietoa.

– Mitään varmuutta siitä, että joku kuvassa olevista olisi isäni isä, ei ole. Mutta jos joku tuntisi edes jonkun kuvista, niin pääsisimme vähän eteenpäin asiassa.

Yhden kuvan taakse on kirjoitettu nelivaljakko. Rikkola ei tiedä, mihin se viittaa – ehkä johonkin porukkaan, joka on kokoontunut useasti?

Kirkonkirjoihin on merkitty, että Kummelus on äitinsä avioton lapsi. Kummelus tietää ainoastaan, että hänen isänsä oli Kangasalta. Huhu kertoo, että ammatti saattoi olla maanviljelijä. Kummeluksella voi olla myös sisarpuolia isänsä puolelta. Mamma ei ikinä mennyt naimisiin eikä saanut muita lapsia.

– Jos niitä puolisisaruksia on, niin mielelläni tapaan – jos he vain haluavat tavata, Kummelus tuumii.

Mamma kuoli syksyllä 1986, isoisä oli menehtynyt jo sitä aiemmin.

– Tiedän tämän, koska mamma oli ottanut yhteyttä jostain syystä isoisään. Sieltä oli sitten kerrottu, että hän on kuollut, Rikkola kertoo.

Isä olisi halunnut tunnustaa lapsen

Kummeluksen isä olisi aikanaan halunnut tunnustaa lapsen omakseen, mutta mamman suku ei suostunut.

– Me emme ole perinnön perässä emmekä jälkeenpäin tunnustamisen, vaan haluamme ainoastaan tietää, kuka ja minkälainen henkilö tämä isoisä on ollut, tytär sanoo.

Samaa mieltä on myös isä:

– Jos hänellä on ollut hyvä ja varakas elämä, niin saapi olla! En minä niitä peruja tahdo.

Se tiedetään, että mamma oli muonituslottana Äänislinnassa, kun asemasotavaihe oli päällä – eli niihin aikoihin, kun Kummelus on saanut alkunsa. Reijo Kummelus syntyi syksyllä 1943.

– Ja olen lukenut Suomen Rintamamiehet -kirjaa, jonka perusteella sain selville, että siellä on ollut siihen aikaan Aunuksen ryhmä, ja sotamiehet ovat olleet viidennessä armeijakunnassa. Ehkä sillä alueella on ollut myös isänisäni, Rikkola miettii. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.