Rehtorit kriittisiä koulujen avaamiseen: "Käytettävissä oleva aika on kovin lyhyt"

Koulujen rehtorit suhtautuvat kriittisesti koulujen avaamiseen 2:02
Koulujen rehtorit suhtautuvat kriittisesti koulujen avaamiseen.

Hallituksen päätös koulujen lähiopetuksen aloittamiseen saa kritiikkiä peruskoulujen ja lukioiden rehtoreilta. Suomen ry:n kyselyn mukaan valtaosa jatkaisi etäopetusta lukuvuoden loppuun. Päänvaivaa kouluille aiheuttaa varsinkin oppilaiden sijoittelu riittävän etäälle toisistaan.

Koronarajoituksiin kuulunutta koulujen sulkemista ei jatketa, ja peruskouluissa lähiopetus jatkuu jälleen 14. toukokuuta alkaen. Toisen asteen ja korkeakoulutuksen rajoitusten jatkosta hallitus päättää myöhemmin.

Espoolaisen Lagstads skolanin rehtori Agneta Torsell kuuluu siihen vähemmistöön, jonka mielestä lähiopetukseen palaaminen on hyvä asia. 

– Onhan se haastavaa, mutta lasten kannalta ja perheiden kannalta kouluun palaaminen on aivan ihanaa. Opettajien Whatsapp-ryhmässäkin reaktio oli hyvin innnostunut, Torsell sanoo.

Turvavälejä vaikea pitää

Hallitus edellyttää, että tarpeetonta fyysistä kontaktia on vältettävä kouluissa kaikin tavoin. Oppilaiden pitäminen tiukasti omissa ryhmissään ei kuitenkaan tule olemaan helppoa, varsinkaan yläkoulussa.

– Vaikeus on etenkin tilojen suhteen, meillä ei ole lisätiloja ja luokat ovat aika isot. Meillä on lapsia ja nuoria ja turvaetäisyys on vaikea pitää, sanoo Torsell.

Kymppiluokkaa Lagstads skolanissa käyvä Joanna Matthes on saanut opiskella viime ajat koululla itsenäisesti. Lähiopetuksen alkaminen ei ole pelkästään hyvä asian hänen mielestään.

– Haluaisin olla itse täällä, koska mulla on ollut vähän vaikeuksia oppia kotona. Mulle on annettu mahdollisuus olla koulussa oppimassa ja siksi en haluaisi, että kaikki tulisi kouluun. Silloin ei olisi mahdollisuutta oppia yksin. Tavoitteenani on kuitenkin korottaa arvosanoja, Matthes sanoo.

Rehtorit olisivat pitäneet koulut kiinni

Kyselyn perusteella selvä enemmistö Suomen rehtoreista olisi jatkanut etäopetusta lukuvuoden loppuun saakka. Peruskoulun rehtoreista tätä mieltä oli 82 prosenttia ja lukion rehtoreista 85 prosenttia. Suomen rehtorit ry:n verkkokyselyyn vastasi 500 rehtoria.

Järjestön mukaan paluu luokkahuoneisiin ei toisi opetukseen lisäarvoa, ja huolta on myös opettajien terveydestä. Rehtorit arvioivat kyselyssä myös, että osa oppilaista tulee jäämään joka tapauksessa kotiin lähiopetuksen alkamisesta huolimatta.

– Kaikki varmaan miettivät nyt, mitä ne tarkat konkreettiset ohjeet tulevat olemaan ja miten koulujen arki on niihin muovattavissa. Tämä käytettävissä oleva lukuvuoden loppuaika on kovin lyhyt, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Antti Ikonen.

– Me pohdimme joitakin ideoita jo eilen illalla koulun johtoryhmän kanssa. Etäopetus tapahtui parissa päivässä ja nyt meillä on sentään kaksi viikkoa aikaa saada aikaan hyviä ratkaisuja, sanoo puolestaan Agneta Torsell.

Lue myös:

    Uusimmat