Rehtorilta paloi pinna 12-vuotiaan koululaisen kanssa – sai sakot, kun nosti lapsen seinälle ja karjui

Koulut alkavat kohta – kuormitetaanko opettajia liikaa? 15:55
Huomenta Suomessa pohdittiin opettajien kokemaa kuormitusta.

Eteläsavolaisen alakoulun rehtori tuomittiin sakkoihin tämän retuutettua häiritsevästi käyttäytyneeksi kuvailtua poikaa. Tapaus sattui vuoden 2017 syyskuussa.

Rehtori oli kutsuttu luokkaan, jossa oli käynnissä todistajien mukaan ”täysi kaaos”. Käsityöluokassa muun muassa kerrottiin heitellyn sukkapuikkoja ja eräiden oppilaiden teljenneen itsensä opettajan ulottumattomiin. Aiheutuneiden häiriöiden vuoksi rehtori kutsuttiin paikalle ja tämä vei hänelle osoitetun poikakolmikon kansliaansa.

Kanslian tapahtumista lapsilla ja rehtorilla oli erilainen näkemys.

Pojat: Rehtori tarttui ja huusi

Poikien mukaan mies oli ottanut 12-vuotiasta poikaa kiinni olkavarsista, työntänyt vasten seinää ja nostanut häntä niin, että heidän kasvonsa olivat samalla korkeudessa. Sen jälkeen mies oli huutanut pojalle. Poika purskahti tapahtuman vuoksi itkuun.

Pojalle tuli mustelma vasempaan käteen, ja teko aiheutti kipua ja särkyä. Henkisellä tasolla tapahtunut aiheutti lapsessa ahdistuneisuutta, itkuisuutta ja vaikeuksia nukkumisessa.

Rehtori kiisti asiattoman käytöksen kertoen kääntäneensä pojan hartioista kasvokkain hänen kanssaan saadakseen yhteyden tähän.

Yli 1600 euroa sakkoja

Kahden muun pojan todistukset puhuivat kuitenkin rehtorin kertomusta vastaan. Rehtorin mukaan pojat valehtelivat. Kaksi pojista oli veljeksiä, joilla kuvailtiin olleen kova ”ryhmäkuri” ja joilla oli valta-asema myös muihin luokan poikiin nähden.

Oikeus kuitenkin katsoi poikien kertomuksen uskottavaksi. 1960-luvulla syntynyt mies tuomittiin pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakon rangaistukseen, mikä tarkoitti 1680 euron seuraamusta. Lisäksi mies määrättiin maksamaan korvauksia fyysisistä vammoista ja henkisistä haitoista yhteensä 500 euroa.

Tapauksesta kertoi aiemmin Iltalehti.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat