Äiti pahoinpiteli alakouluikäisiä poikiaan: Löi harjanvarrella, uhkaili ja iski lapsen kasvoja lattiaa vasten – halusi ”herätellä” heidät tottelemaan

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 45-vuotiaan naisen useista omiin lapsiin kohdistuneista pahoinpitelyistä. Lapset olivat tekoaikaan vuonna 2017 yhdeksän- ja seitsemänvuotiaita.

Teot tapahtuivat perheen kotona, osa Suomessa ja osa Latviassa. Yhdeksänvuotiasta poikaa äiti oli lyönyt harjanvarrella, tossulla ja puulusikalla sekä puristanut tätä kädestä. Tilanteisiin liittyi myös uhkailua.

Pienempään lapseen oli kohdistunut myös väkivaltaa. Vakavimmassa tilanteessa poika oli heittänyt taskulampun, jonka jälkeen äiti oli tiputtanut lapsen olohuoneen sohvalta ja lyönyt tämän kasvoja lattiaa vasten. Pojan nenästä oli vuotanut paljon verta.

Vanhempi poika kertoi, että kun äiti oli suuttunut niin tämä oli huutanut, räyhännyt ja kiroillut. Pojalla oli tapana mennä vaatekaappiin piiloon ja odottaa kunnes äiti oli leppynyt.

”Herättelyä”

Pahoinpitelyjen tarkka määrä ei selvinnyt, vaan tuomio tuli useista pahoinpitelyistä.

Äiti piti tekojaan lievinä pahoinpitelyinä, mutta oikeus oli tästä eri mieltä.

Naisen mukaan teot olivat johtuneet siitä, ettei hän ollut muilla keinoin saanut poikia tottelemaan. Hän oli joutunut ”herättelemään” lapsia uhkauksin ja voimakeinoin.

Äiti oli kertomansa mukaan vain halunnut saada lapset tottelemaan ja tekemään sen mitä milloinkin piti. Äiti kertoi myös kokeneensa, että hän joutui yksin kantamaan vastuun perheestä ja huolehtimaan lasten asioista. Hän oli ollut erittäin väsynyt, eikä saanut apua tilanteeseen.

Perheen tilanne oli vaikea

Oikeus ymmärsi, että perheen tilanne oli eri syistä vaikea ja riitainen. Tätä ei kuitenkaan pidetty teon moitittavuutta arvioitaessa lieventävänä seikkana.

– Vanhemman on haastavissakin tilanteissa kyettävä selviämään muutoin kuin väkivaltaan tai sillä uhkailuun turvautumalla, oikeus lausui.

Raskauttava seikka teossa oli se, että väkivalta kohdistui lapsiin. Nainen oli myös tuomittu aiemmin vuonna 2016 vanhempaan lapseen kohdistuneesta pahoinpitelystä.

Käräjäoikeus langetti naiselle 60 päivää ehdollista vankeutta vuonna 2017 tapahtuneista useista pahoinpitelyistä ja toiseen kohdistuneista useista laittomista uhkauksista.

Hänen on myös maksettava vanhemmalle pojalle 1500 euroa ja nuoremmalle 800 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat