Mainos

Rehn: Kriisejä riittää – Italian pankit kuralla, Espanjalle ja Portugalille sanktioita

2:22

Italian pankkien ongelmaluotot lisäävät jopa uuden pankkikriisin riskiä. Näin arvioi työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio tänään Suomi Areenan yhteydessä.

Italian pankkien pelastamiseen liittyy myös poliittisia erimielisyyksiä. Suomessa sen paremmin hallitus kuin oppositiokaan eivät lämpene Italian halulle pelastaa pankkeja valtion varoilla.

EU:n valtiovarainministerit ovat puolestaan pohtineet unionin taloustilannetta Brysselissä.

0:55

EU-maat ovat valmiita rankaisemaan Espanjaa ja Portugalia, koska ne eivät ole hoitaneet pahasti alijäämäisiä talouksiaan kuntoon.

– Italiassa kotitaloudet omistaa paljon pankkien liikkeelle laskemia velkapapereita ja kotitaloudet on sijoittaneet siinä uskossa, että ne on turvallisia sijoituskohteita ja siinä mielessä tää on poliittisesti hankala asia, sanoo Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio.

2:26

Suomessa oppositiopuolueiden nokkamiehet ovat vahvasti sitä mieltä, ettei kriisejä hoideta enää veronmaksajien rahoilla. Sijoittajavastuun on oltava etusijalla.

– Meidän pitää hoitaa Euroopan vakausmekanismin kautta tämä kokonaisuus sillä tavalla, että siinä sijoittajavastuu rakennetaan ja hoidetaan niin, ettei veronmaksajien rahoja tulla siihen käyttämään muuta kuin näitten järjestelemien kautta, sanoo SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne SuomiAreenassa.

3:17

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on samoilla linjoilla.

– Kyllä neuvotteluissa pitää muistaa tämä päälinja, että sijoittajan vastuun on oltava markkinataloudessa mukana, jos pankit joutuvat vaikeuksiin.

Entinen EU-komissaari, keskustalainen elinkeinoministeri Olli Rehn pitää Italian pankkien tilannetta hankalana ja vakavana. Seitsemän Uutisissa haastateltu Rehn sanoo, että tilanne on hallittavissa. Sijoittajavastuuta on hänenkin mielestään painotettava.

– Nyt on olennaista, että Italian hallitus ryhtyy sovittuihin toimiin. Sijoittajavastuun periaatteen mukaan. Silloin kyetään välttämään se, että veronmaksajat ovat maksumiehiä.

Espanjan ja Portugalin sanktioista Rehn sanoo, että unionin valtiovarainministerit ovat vetäneet nyt tiukkaa linjaa. Kova kuri on toiminut ennenkin. Esimerkiksi hän ottaa Belgian, joka sai taloutensa jaloilleen.

Entinen komissaari on ehkä syystäkin huolissaan EU:n tulevaisuudesta. Italia ja Britannian ero päällimmäisinä.

– Kyllä meillä on nyt monia kriisejä ilmassa. Jokainen niistä ratkottava yksi kerrallaan, ettei koko homma kaadu päälle.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja