Ravitsemusterapeutti vastaa: Onko ateriarytmillä väliä?

Ateriarytmin merkitystä ei kannata aliarvioida, neuvoo terveystieteiden maisteri, laillistettu ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö

Tuntuuko painonpudotus tuskaisen vaikealta? Yllättääkö hirmuinen nälkä ja makeanhimo aina iltaisin? Painonhallinnan ongelmat voivat liittyä vääränlaiseen tai olemattomaan ateriarytmiin. Ilman säännöllistä syömistä, voi hyvin alkanut dieetti lipsahtaa helposti herkuttelun puolelle.

– Ateriarytmi on kaiken a ja o ja painonhallintaa ajatellen ihan ehdoton juttu, toteaa ravitsemusterapeutti Kirsi Männistö.

Erityisen tärkeää olisi Männistön mukaan kiinnittää huomiota ravitsevaan aamupalaan. Aamupala täyttää yön paaston aikana tyhjentyneet energiavarastot ja auttaa jaksamaan päivän askareissa.

– Jos aamupalaa ei tee mieli heti herättyä, kannattaa kokeilla syödä se vaikka matkalla töihin tai viimeistään työpaikalla, Männistö vinkkaa

Säännöllinen syöminen suojaa lipsahduksilta

Hyvä ateriarytmi on ravitsemusterapeutti Kirsi Männistön mukaan jokaiselle henkilökohtainen juttu, mutta keskimäärin olisi hyvä syödä jotain 3-4 tunnin välein. Aterioiden lisäksi kannattaa Männistön mukaan syödä proteiinipitoisia välipaloja. Liian pitkät ateriavälit ja välipalojen unohtaminen johtaa helposti liian suuriin annoskokoihin myöhemmillä aterioilla.

– Periaatteessa ei ole väliä mihin aikaan päivästä energiantarpeensa täyttää, mutta käytännössä asia ei mene niin. Säännöllinen ateriarytmi pitää huolen siitä, ettei nälkä tai makeanhimo yllätä.

Männistön mukaan onkin hyvä pitää mielessä yksi muistisääntö:

– Puolet päivän energiatarpeesta pitäisi olla syötynä puolessa välissä hereilläoloaikaamme.

Jos siis heräät aamuisin kello 6.30 ja menet nukkumaan kello 22.30, pitäisi sinun olla syönyt puolet päivän kaloreistasi jo kello 15.30 mennessä.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat