Ravintolapäivän arkiversio: Uudessa ruokayhteisössä kutsutaan tuntemattomia syömään

We Love Helsinki -kollektiivin toiminnanjohtaja ja Ravintolapäivän perustajajäsen Timo Santala loi Suomeen uudenlaisen ruokakonseptin

Ruokatrendiennustajien mukaan yhdessä syömisestä on tulossa kovaa vauhtia uusi hitti. Erilaiset ihmisiä yhteen kokoavat pop-up -ravintolat ja ruokakarnevaalit, kuten Ravintolapäivä, ovat jo nousseet suureen suosioon Suomessakin. Ravintolapäivä näyttäisi kuitenkin olleen vasta ruokavallankumouksen alkusoittoa. Nyt Suomeen on nimittäin perustettu yhdessä syömisen yhteisö ruoka- ja kaupunkilaiskulttuurialan monitoimimies Timo Santalan toimesta.

Uusi Let's Eat Together -yhteisö kannustaa ihmisiä kutsumaan vieraita kylään illalliselle tai lounaalle, sunnuntaibrunssille tai vaikka viinitastingiin.

Voit pitää kotiravintolaa tai hullutella keksimällä hauskoja teemoja tai konsepteja Ravintolapäivän tyyliin. Ruuan lisäksi voi olla jotain tekemistä yhteiseen illanviettoon, vaikka pelejä, musiikia tai leffa. Ja jos et jaksa itse kokata, voit hakea take awayt tai kutsua muut vaikka ulos syömään. Ylipäätään muiden kutsumisesta ei kannata ottaa paineita: Tärkeintä ei ole ruuan laatu tai kodin siisteys, vaan yhdessä syöminen. Tavallinen arkiruoka kelpaa oikein hyvin, kun seura on hyvää, yhteisön Facebook-sivuilla kerrotaan.

Muiden kanssa syöminen osaksi arkipäivää

Omaa ruokatapahtumaa järjestettäessä Let's Eat Together -yhteisön sivuille on perustettava Facebook-tapahtuma. Tapahtuman luonnin yhteydessä tärkeintä on miettiä kutsuttavien vieraiden määrä ja määritellä, mitä kutsutuilta vierailta odotetaan. Vieraita voi vaikka pyytää osallistumaan kustannuksiin tai tuomaan mukanaan viiniä.

Yhteisön ohjeissa kehotetaan kutsumaan paikalle myös omia kavereita yhteisön ulkopuolelta. Tällöin tunnelma on usein rennompi ja ennestään tuntemattomien on helpompi tulla mukaan. Yhteisön perustajan Timo Santalan mukaan kenenkään ei kuitenkaan ole pakko järjestää tapahtumia, vaan mukaan voi liittyä vain syöjän roolissakin.

– Ei meillä ole mitään sääntöä, että kun käyt yhdessä, niin sinun on järjestettävä yksi. Ideana on, että voi kutsua ihmisiä helpommin syömään ja tuoda sitä muiden kanssa syömistä enemmän arkielämään, Santala kertoo Makuja-sivustolle.

Ravintolapäivän ja kaveripiirin illalliskutsujen yhdistelmä

Santala sai kipinän ruokayhteisön perustamiseen järjestettyään erilaisia ruokapiirejä omassa ystäväpiirissään. Tavoitteena uudessa yhteisössä on Santalan mukaan yhdistää ajatus ruokapiireistä sekä Ravintolapäivästä.

– Ystävien kesken järjestetyt ruokaillat ovat aina olleet todella hauskoja. Ravintolapäivässä sen sijaan on mielestäni ollut kivointa vierailla ihmisten kotona syömässä. Se on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Facebookin Let's Eat Together Helsinki -yhteisö on suunnattu pääkaupunkiseudulla asuville. Santala kannustaakin muualla Suomessa asuvia oman ryhmän perustamiseen.

– Minuun voi ottaa yhteyttä, niin autan ryhmän perustamisessa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja