Ravintolan sisustaminen on suuri haaste: Nämä asiat tulee ottaa huomioon

Sisustuksella on suuri vaikutus siihen, kuinka kotona tai missä tahansa tilassa viihtyy. Ravintolan sisustamisessa tulee ottaa huomioon useita asioita, joille kotia sisustaessa ei tarvitse uhrata ajatustakaan.

Muotoilun valtionpalkinnon vuonna 2013 voittanut sisustusarkkitehti Päivi Meuronen suunnitteli sisustuksen Helsingin Kaivopihalle vastikään avattuun Splizzeria-ravintolaan. Millaisia asioita ravintolaa sisustaessa tulee ottaa huomioon?

– Sisustuksen pitää tukea liikeideaa. On tärkeää myös kartoitetaan kilpailijat, sillä ei ole mitään järkeä tehdä sisustuksesta mitään tusinatuotetta, Meuronen kertoo.

Erottuminen on ravintolabisneksessä erityisen tärkeää – myös sisustamisen kohdalla. Ravintolan sisustusta suunniteltaessa onkin otettava huomioon kilpailijat ja heidän sisustustyylinsä.

– Mietimme, että mitkä ovat meidän kilpailijoitamme ja miten me haluamme niistä erottua. Tässä tapauksessa halusimme tehdä modernin, raikkaan ja viihtyisän paikan, Meuronen jatkaa.

Kotoisaa vai arvokasta?

Ravintolan liikeidea määrittelee sisustuksen suunnan. Sisustusta suunniteltaessa on kuitenkin hyvä ottaa huomioon myös se, kuinka helppo ohikulkijoiden on astella ravintolaan sisälle. Kotoisasti ja rennosti sisustettuun ravintolaan ihmisillä on matalampi kynnys astella sisään ilman tunnetta siitä, että ravintola on omaan tyyliin liian hieno.

– Splizzerian kohdalla emme halunneet, että ihmiset ajattelisivat, että tämä on liian hieno paikka, että ei tänne voi tulla sisälle, Meuronen kertoo.

Lainalaisuudet antavat sisustukselle raamit

Kun sisustusta suunnitellaan ravintolaan, on esisijaisen tärkeää ottaa huomioon se, kuinka monelle hengelle tila sisustetaan. Ravintolan kohdalla tämä merkitsee esimerkiksi sitä, kuinka monta asiakaspaikkaa tilaan luodaan. Myös vessojen lukumäärä on tärkeä käytännön tekijä, joka tulee ottaa alusta saakka huomioon ravintolan sisustuksessa.

– Tässä tapauksessa oltiin päätetty, että tilaan halutaan 50 asiakaspaikkaa.

Huonekalujen ja pintojen on kestettävä aikaa

Vaikka ulkonäkö on sisustuksessa avainasemassa, joudutaan ravintoloiden sisustamisessa ottamaan huomioon myös se, kuinka paljon käyttöä huonekalujen ja pintojen tulee kestää. Tästä syystä kaikkia kodeissa käytettäviä materiaaleja ei voida suoraan käyttää tiloissa, joita käytetään ahkerasti.

– Ravintolan sisustamisessa pitää ottaa erityisesti huomioon myös esimerkiksi puhtaanapito.

Pintojen ja huonekalujen kuluminen on väistämätöntä silloin, kun tilat ovat kovassa käytössä. Parhaassa tapauksessa materiaalien kulumisen voi kääntää ravintolassa edukseen.

– Valitsimme esimerkiksi Splizzeriaan ronskia ja aitoa puumateriaalia, joka vanhenee arvokkaasti. Vaikka pöydät kolhiintuvat ja vanhenevat, niiden ulkonäkö vain paranee, Meuronen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat