Ravintolakuitti pelasti mitalisuosikin uran – taisteli kilpailukieltoaan vastaan 19 kuukautta: "Näin ei saa enää koskaan tapahtua"

Pituushyppääjää Jarrion Lawsonia uhkasi peräti neljän vuoden kilpailukielto steroidien käytöstä, mutta lompakosta kaivettu tosite hilasi miehen kuiville.

Amerikkalainen pituushyppääjä Jarrion Lawson kilpaili edellisen kerran Timanttiliigan osakilpailussa kesäkuussa 2018. Sen jälkeen hänen elämänsä on ollut väsymätöntä taistelua järjestelmää vastaan.

Positiivisen dopingnäytteen steroideista antanut Lawson vakuutti viimeiseen asti syyttömyyttään ja vei tapauksena aina Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASin käsiteltäväksi.

Lopulta CAS totesi Lawsonin syyttömäksi käryynsä ja vapautti miehen kilpailukiellostaan, jonka Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF oli hänelle langettanut.

Lawson perusteli syyttömyyttään sillä, että hänen anabolista steroidia trenbolonia sisältänyt näytteensä johtui pilaantuneen lihan syömisestä.

Lawsonin mukaan hän oli ennen positiivista testiään syönyt naudanlihaa japanilaisessa ravintolassa Arkansas’ssa, ja hänellä oli luottokorttikuitti todisteena ruokailustaan.

Yleisurheilijan puolustuksen mukaan kyseisen ravintolan lihantoimittaja käyttää trenbolonia kasvattaakseen karjansa kokoa. Ainetta käytetään karjankasvatuksessa yleisesti Yhdysvalloissa.

Venäläisurheilijoiden väitetään käyttäneen samaa ainetta osana dopingsekoitustaan Sotshin talviolympialaisissa.

Maaliskuussa yli puolentoista vuoden oikeustaistelun jälkeen CAS vapautti Lawsonin kilpailukiellostaan. Se katsoi urheilijan version tapahtuneesta uskottavaksi.

– Olen harjoitellut 19 kuukautta. Olen innostunut näyttämään maailmalle, mitä voin tehdä, Lawson intoili AP:n mukaan.

Lawson myönsi olevansa katkerana siitä, miten pitkään hän oli joutunut taistelemaan vapauttavan päätöksen saadakseen.

– Tämän prosessin aikana olen paljastanut isoja aukkoja dopingkontrolliin liittyvässä prosessissa ja joitakin epäeettisiä ihmisiä järjestelmän sisällä. Aion vaatia korvauksia tästä, mutta myös ennen kaikkea sitä, että näin ei saa enää koskaan tapahtua puhtaalle urheilijalle, Lawson sanoi tiedotteessaan.

CAS määräsi, että Lawsonille maksetaan 10 000 dollaria oikeuskulujen kattamiseen.

"Olen elämäni parhaassa kunnossa"

25-vuotias yhdysvaltalainen on sanojensa mukaan todella hyvässä vireessä Tokion olympialaisia silmällä pitäen.

– Sanotaan, että juoksen nopeasti. Säästetään se olympialaisiin. Voin sanoa kuitenkin tämän: olen elämäni parhaassa kunnossa.

Lawson oli lähellä voittaa kultaa olympialaisten pituushypyssä jo Riossa vajaat neljä vuotta sitten, mutta hänen kätensä raapaisi hiekkaa pisimmässä hypyssä ja jätti miehen neljänneksi.

Lontoon MM-kisoissa 2017 Lawson ponnisti hopealle. Hänen ennätyksensä pituushypyssä on 8,58 metriä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja