Maailman nopein mies yritti paeta dopingtuomiota – tuore päätös paljastaa, kuinka nololla tavalla Christian Colemanin puolustus kaatui

3:41
Christian Coleman kommentoi maailmanmestaruusjuoksuaan MTV Urheilulle Dohassa syyskuussa 2019.

Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa IAAF:ssä urheilun etiikkaa valvova yksikkö AIU ei löytänyt mitään lieventäviä asianhaaroja yhdysvaltalaissprintteri Christian Colemanin dopingtapauksessa. 

AIU tiedotti tiistaina, että se on asettanut Colemanin kahden vuoden mittaiseen kilpailukieltoon oikeiden olinpaikkatietojen ilmoittamatta jättämisestä. Tämän seurauksen 100 metrin maailmanmestari joutuu jäämään sivuun Tokion olympialaisista. 

Coleman, 24, ehti olla tilapäisessä kilpailukiellossa viime kesäkuusta lähtien

– Mielestämme tapauksessa ei ole lieventäviä asianhaaroja, jotka voisivat lyhentää kahden vuoden pannaa, AIU tiedotti

– Tässä tapauksessa urheilijan käytös on ollut parhaimmillaan hyvin varomatonta ja pahimmillaan harkitsematonta. 

Colemanin mukaan dopingtestaajat eivät olleet noudattaneet asianmukaista protokollaa 9. joulukuuta 2019. Testaajat todistivat AIU:lle, että he olivat olleet Colemanin talolla koko tunnin ajan (klo 19.15-20.15), kun sprintterin olisi pitänyt olla testattavissa. 

Coleman taas väitti, että hän saapui talolleen jouluostoksilta hieman ennen tunnin aikaikkunan päättymistä. Kauppakuitti kuitenkin osoitti, että Coleman oli ostanut tavaroita paikallisesta ostoskeskuksesta vielä seitsemän minuuttia testausikkunan sulkeutumisen jälkeen. 

– Emme hyväksy urheilijan todistusta. On selvää, että urheilija tuli kotiin vasta klo 20.22 tekemiensä ostosten jälkeen. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Coleman vetosi myös siihen, etteivät dopingtestaajat olleet soittaneet hänelle, mutta kuten AIU huomautti, testaajien ei tarvitse tätä tehdä. 

AIU ilmoitti, että Colemanin panna päättyy 13. toukokuuta 2022. Tuomiosta voi valittaa urheilun kansainväliseen välimiestuomioistuimeen (CAS). 

Coleman voitti 100 metrin ja pikaviestin MM-kultaa Dohassa vuosi sitten. Lontoossa 2017 hän saavutti samoilta matkoilta MM-hopeaa. 

Coleman vältti dopingtestaajien pakoilusta johtuvan kilpailukiellon täpärästi viime vuonna, kun Yhdysvaltain antidopingjärjestö veti syytöksensä pois erikoisen laskuvirheen takia. Kaksi noista olinpaikkarikkomuksista on mukana tuoreessa pannassa, joka tuli voimaan joulukuisen virheen seurauksena. 

– Hän välttyi kilpailukiellolta niukimmalla mahdollisella tavalla aiemmin. Olisi voinut luulla, että hän olisi oppinut tästä, mutta niin ei todellakaan tapahtunut, AIU päättää. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja