Mainos

Ravintola-alan veronkierto jää pitkälle pimentoon

Ravintola-alan kuprut jäävät pääsääntöisesti piiloon tai väärinkäytöksiä ei välttämättä tutkita verottajalla tai poliisissa.

Syynä on paitsi viranomaisresurssiin nähden valvottavien suuri määrä, niin myös verottajan ja poliisin keskittyminen rakennusalaan liittyvien talousrikosten paljastamiseen.

Helsingin poliisin talousrikosyksikön mukaan, tänä vuonna ravintolatoimeen liittyviä verorikosepäilyjä ei ole tullut poliisitutkintaan.

Takavuosina verosotkuja ilmoitettiin poliisille kuukausittain.

Verottajan mukaan verotarkastukset ravintoloihin Uudellamaalla jäivät vähälle varsinkin vuosina 2010 – 2011, sittemmin resursseja on lisätty.

Viime vuonna Uudeltamaalta ravintoloiden verotarkastuksissa paljastui pimitettyjä veroja yli miljoonan euron edestä.

Tänä vuonna kesäkuuhun mennessä Uudellamaalla verotarkastukset ovat paljastaneet yli miljoonan edestä ohimyyntiä ja satojen tuhansien eurojen edestä pimitettyjä veroja.

Verottaja ei osaa vastata MTV3 Uutisten kysymykseen, kuinka suuri osa on saatu perittyä takaisin tai viety ulosottoon.

Viranomaisarvioiden mukaan tarkastukset paljastavat vain murto-osan väärinkäytöksistä, joten todelliset veromenetykset ovat jopa kymmenkertaiset.

Ravintoloita valvovan ja lupia kontrolloivan Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) mukaan tänä vuonna kymmeniä tapauksia on viety Uudellamaalla verottajan arvioitavaksi.

Aluehallintovirasto tarkastaa ravintoloita yleensä osto- ja myyntitietoja vertailemalla.

Tyypillinen väärinkäytös ravintolatoiminnassa on ohimyynti tai verojen välttely hävikkiä paisuttamalla. Verovelkaisia, mutta maksuhaluttomia yrittäjiä on AVI:n mukaan helppo patistella lupien menettämisen uhalla, mutta bulvaanitoiminnan paljastaminen on moninkerroin haastavampaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.