Ravintola-alalla ei innostuta alkoholiveron korotuspuheista – "Ravintolat tekevät jo tappiota ja työpaikkoja on vähemmän kuin aikoihin"

Yllättävä muutos: Alkoholin kulutus laski, vaikka Baltiassa alennettiin alkoholiveroa – tässä syyt 7:06

Alkoholiveron korotuksia on tarkoitus jatkaa hallituskauden aikana 50 miljoonalla eurolla. Alkoholiveroa voidaan korottaa jo ensi vuodeksi.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi ei näe alkoholiveron korotuksia järkevänä. Lappi arvioi, että alkoholiveron nosto iskisi kovasti koronapandemian kourissa jo kärsineeseen ravintola-alaan.

– Tällä hetkellä ravintolat tekevät tappiota ja [ravintola-alan] työpaikkoja on vähemmän kuin aikoihin, Lappi sanoo MTV Uutisille.

Lappi vetoaa Eurostatin julkaisemiin tilastoihin, joiden mukaan alkoholijuomien hintataso oli Suomessa viime vuonna EU-maiden korkein.

MaRa on vaatinut jo aiemmin, että Suomessa anniskelun arvonlisäveroa olisi alennettava. Anniskelun arvonlisävero on 24 prosenttia, kun se esimerkiksi ravintolaruuissa on 14 prosenttia.

Vaikutuksia matkustajatuontiin seurataan

– Alkoholiveron korotus on hallitusohjelmassa ja siitä päätetään budjettiriihessä. Minulle on kerrottu, että sellainen on tulossa, kertoo valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) STT:lle.

Veronkorotus on käytännössä nopeasti valmisteltavissa oleva päätös, joten se voisi tulla voimaan jo ensi vuoden alusta. Viime vuonna hallitus ei vielä korottanut veroa, eikä hallitusohjelmassa määritellä korotukselle tarkkaa ajankohtaa.

– Budjettiriihessä varmaan tulee katsottua aikataulut sitten, Vanhanen kertoo.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että asiassa otetaan huomioon "toimintaympäristön muutokset niin, että vaikutukset matkustajatuontiin seurataan".

Lue myös:

    Uusimmat