Ravikommentti: Kirje Korvatunturille

Parahin Joulupukki! Täältä sitä vaan kehdataan lahjatoiveiden merkeissä lähestyä, vaikka kiltteyskukkuloiden korkeimmat kohdat jäivät jälleen saavuttamatta. Kuule kuitenkin pyyntöni.

Ensinnäkin, tahdon ravialalle sopua. Hyvät ajat ovat keskuudessamme, kun palkintotaso on noussut tyydyttävälle, paikoin jopa kiitettävälle, tasolle. Ennen sanottiin: ”siellä missä kaksi ravi-ihmistä kohtaa, riita ei ole kaukana”. Nykytilanteessa meidän täytyy osoittaa ulospäin, että olemme jämäkkää, terhakkaa ja yksissä tuumin lajia eteenpäin vievää sakkia. Asiapitoinen keskustelu ja perusteltu kritiikki kehittää lajikulttuuria, mutta alan aktiivien turhanpäiväinen nokkapokka pitää jättää sikseen. Keskinäinen kunnioitus olisi paketeista parhain.

Veikkauksesta on kantautunut huhuja, että yhtiön tämänvuotinen tulos voisi olla odotettua parempi. Tämä saattaisi tarkoittaa raveille lisärahaa. Toivon johtajillemme viisautta ja kauaskatseisuutta sijoittaa nämä varat.

Johtajiimme liittyen toivon myös, että he jalkautuvat aiempaa uutterammin raviradoille tapahtumia seuraamaan ja tunnelmaa havainnoimaan. Radoilla paiskitaan kovasti hommia, ihan ympäri valtakunnan. Motivointimittareita ollaan kalibroimassa uuteen uskoon, mikä on tervetullut uutinen. Kaikkia asioita ei kuitenkaan voi mittarein ja luvuin todeta, vaan siihen vaaditaan omia aisteja.

Pyydän, että lajin edunvalvojat pysyvät valppaina vaarojen vaaniessa. Että heidän nenänsä haistavat väärästä suunnasta tuivertavat tuulet ja että he saattavat raviurheilun hyvissä ajoin elosuojaan, jos poliittinen ilmapiiri alkaa lajin kannalta kylmetä.

* * *

Vaikka palkintopotit ovatkin paisuneet, kotimaan ravien matalat vaihdot painavat mieltä. Epäsuhta on huomattava. Toivonkin, että Veikkaus saa moninaisten kanaviensa kautta houkuteltua uusia asiakkaita hienon harrastuksemme pariin. Toivon, että radat jaksavat teemoittaa ravejaan ja hankkivat näiden avulla paikan päälle tuoretta väkeä. Toivon, että keskusjärjestö ja raviradat jatkavat nuorisotyöhön satsaamista. Nämä purot kun yhdistyvät, syntyy vuolaampi virta, joka näkyy Suomen ravien pelivaihdoissa sekä yleisö- ja harrastajamäärissä.

Olette kenties siellä Korvatunturillakin kuulleet, että Magic Monday -tapahtumaan on ladattu ravikentällä kovat odotukset. Toivon, ettei railakasta pikkujoulusesonkia ja pyhien aikaa varjon lailla seuraava tipaton tammikuu saa kansalaisia pysymään kotona, vaan raikas ravielämys vetää ihmisiä radoille.

Uudelle sisällöntuottajalle Constra Groupille tahdon rohkeutta toteuttaa omia visioitaan ja viisautta kuunnella alan konkareita ravilähetysten suhteen. Kokeilla voi, mutta peruutusvaihdetta ei pidä pelätä käyttää, jos ajautuu umpikujaan. Kunnioitus ravilähetysten perinteitä kohtaan pitää näkyä ja kuulua, mutta se ei saa kuitenkaan kangistaa.

* * *

Ohjastajille toivon turvallisia kilometrejä, ettei elokuussa maan pääradan loppusuoralla sattuneen kaltainen kolari toistuisi. Valmentajille soisin jaksamista vaativassa työssään. Terveyttä nakertavat vihulaiset saisivat pysyä loitolla niin ihmisistä kuin hevosista. Meillä on pitkähkön parijonon tarpeiksi asti huippuravureita, jotka pystyvät kurkottamaan aina kansainvälisten kenttien kunniakehiin saakka, jos vain onnenpalaset putoavat oikeille paikoille.

Talleilla uurastaville hoitajille toivon lisää kunnioitusta ja enemmän julkista tunnustusta. Palkankorotuskaan ei olisi pahitteeksi, mikäli vain mahdollista.

Ravien tuomareille toivon voimia usein kiitosta vaille jäävässä toimessaan. Toivon heille lujuutta ja oikeamielisyyttä vaikeiden päätösten edessä. Ennen muuta toivon heille johdonmukaisuutta.

Eipä sitten muuta. Sangen mittava lista siitä sukeutui, mutta toiveethan olivat pääsääntöisesti epäitsekkäitä. Itselleni tosin pyytäisin uudet talvikalossit. Koira puri vanhoihin reiän. Rukkaset sain jo ennen joulua.

Muistahan ottaa hetki itsellesi joulukiireen keskellä. Jahka sieltä napapiiriltä joudat, tule käymään raveissa. Sommitellaan vaikka kimppapelit.

Kuluneesta vuodesta mitä nöyrimmin kiittäen

Lue myös:

    Uusimmat