Räväkkä uudistaja pysyy politiikassa – "Perjantaina voi olla hetken nostalginen olo"

Li Andersson saa perintönä sen näköisen vasemmistoliiton, jolta sen piti näyttää, kun sitä perustettiin. Tätä mieltä on puolueensa puheenjohtajuudesta lauantaina luopuva Paavo Arhinmäki.  

– Puolue on yhtenäisempi kuin koskaan vasemmistoliiton aikana. Vielä 2000-luvun alussa puolue kärsi sisäisestä riitelystä ay-siiven ja punavihreän siiven välillä, mutta tällaisia "siipiä" ei enää ole, hän sanoo.  

Johtuisiko yhtenäistyminen kuitenkin siitä, että ammattiyhdistysliikkeen vanhat hahmot ovat lähteneet puolueesta?  

– Olemme aidosti lähestyneet toisiamme. Iso osa puolueen aktiiveista toimii ay-liikkeessä ja edustaa samoja arvoja kuin puolue.  

 Arvoliberaali tennarimies Paavo Arhinmäki

  • syntyi Helsingissä 13. joulukuuta 1976  
  • oli vasemmistonuorten puheenjohtaja vuonna 2001-2005  
  • valittiin eduskuntaan vuonna 2007 ja vasemmistoliiton puheenjohtajaksi 2009 
  • tunnetaan punavihreästä, arvoliberaalista politiikastaan ja myös poliittisesta aktivismistaan  
  • saanut paljon mediahuomiota poliitikoille epätavallisesta tavastaan elää ja pukeutua 
  • harrastanut graffitien maalausta, taidenäyttelyitä, esiintyy usein punaisissa tennareissa, on kasvissyöjä ja siviilipalvelusmies  
  • innokas jalkapallofani ja pyöräilijä  
  • arvosteltiin kulttuuri- ja urheiluministerinä korkeakulttuurin sorsimisesta, liiallisesta alkoholinkäytöstä Sotshin olympialaisissa ja sateenkaarilipun heiluttelusta Moskovan yleisurheilun MM-kisoissa  
  • naimisissa eläinlääkäri Päivi Lahden kanssa, 1- ja 4-vuotiaat tyttäret  
  • aikoo jatkaa uraansa poliitikkona jättäydyttyään pois puolueensa puheenjohtajan paikalta 

Arhinmäki kokee myös vaikuttaneensa puolueen nuorentumiseen seitsenvuotisen kautensa aikana.   

– Vuonna 2007 meillä oli vanhin ja miesvaltaisin eduskuntaryhmä.  

Tällä hetkellä vasemmistoliiton eduskuntaryhmän 12 jäsenestä seitsemän on naisia ja yli puolet ryhmästä on alle 40-vuotiaita.  

– Jos ennen vääräleuat sanoivat, että Kansan Uutisten kuolinpalstalta voi lukea vasemmistoliiton kannatuskehityksen, niin tämä vitsi ei enää toimi.  

Uskoo kasvupotentiaaliin

Arhinmäen tavoitteena vuonna 2007 oli nostaa kannatus takaisin vähintään vuoden 1999 lukemiin eli yli kymmeneen prosenttiin. Se ei ole kuitenkaan toteutunut, vaan eduskuntavaalikannatus on laskenut siitä lähtien.  

Viime eduskuntavaaleissa vasemmistoliiton kannatus oli noin 7,1 prosenttia. Arhinmäki uskoo, että puolueella on potentiaalia olla suurempi.   

– Meidän pitää pystyä korostamaan niitä asioita, missä olemme pärjänneet. Pitää pyrkiä rakentamaan uskottavuutta esimerkiksi talouspolitiikassa, sillä meidän vaihtoehtomme kuitataan edelleen usein perusteetta hölynpölynä.   

Arhinmäki: Politiikasta en ole lähdössä mihinkään 5:28

Jatkaa tukena ja apuna  

Arhinmäki aikoo jatkaa rivikansanedustajana ja asettua ehdolle myös ensi kevään kuntavaaleissa ja seuraavissa eduskuntavaaleissa. Presidentinvaaleista ei hänen mukaansa ole vielä puhuttu.  

– Olen aatteen ja puolueen mies. Jatkan tukena ja apuna kohti seuraavia eduskuntavaaleja, jotka toivottavasti järjestetään jo ennen vuotta 2019.  

Joulukuussa 40 vuotta täyttävä ja edelleen tennareissa esiintyvä Arhinmäki pyrkii olemaan sillanrakentaja vanhemman vasemmiston ja nuorten välillä.  

– Nyt kun puolueessa on jo seuraava sukupolvi, niin koen olevani välittäjä. On tärkeää, ettei mennä laidasta laitaan eikä unohdeta vanhempiakaan.  


Tilaa uudelle puheenjohtajalle  

Arhinmäen mielestä puolueet henkilöityvät liikaa puheenjohtajiin. Se oli yksi syy, miksi hän ei enää asettunut ehdolle.  

– Kun on ollut seitsemän vuotta puheenjohtajana, alkaa tehdä asioita samalla tavalla ja tavallaan toistaa itseään. Valtaa pitää osata myös jakaa, hän sanoo ja ottaa hörpyn soijalattestaan.  

Nyt hänelle jää aikaa keskittyä yksittäisiin asioihin, mutta myös vapaa-aikaa on enemmän. Hän uskoo pystyvänsä pitämään ensimmäisen kesäloman seitsemään vuoteen.  

– Joskin suuren valiokunnan jäsenyys voi sitä hieman sotkea. Mutta nyt on helpompaa, kun ei tarvitse olla tavallaan töissä 24 tuntia päivässä ja seitsemän päivää viikossa.  

Hän aikoo olla kesällä perheensä kanssa, kiertää taidenäyttelyitä ja polkupyöräillä. Ranskan jalkapallon EM-kisoihinkin on jo liput hankittuna.  

– Perjantaina voi olla hetken nostalginen olo, kun olen viimeisen poliittisen tilannekatsaukseni pitänyt, Arhinmäki pohtii.  

Lue myös:

    Uusimmat