Mainos

Ratkaisun päivä työmarkkinoilla – "muutamankin sentin liikahdus vaikuttaa"

Työmarkkinajärjestöt saavuttivat aamuyöllä neuvottelutuloksen työllisyys- ja kasvusopimuksesta. Sitä käsitellään tänään järjestöjen hallinnoissa. 

Neuvottelutuloksesta on luvattu lisätietoja aamupäivän aikana, mutta neuvottelulähteet ovat jo kertoneet, että palkankorotukset toteutetaan yleiskorotuspohjaisesti. Ne noudattaisivat sekalinjaa, eli ne olisi määritelty osin euroina, osin prosentteina.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder ei kommentoi vielä aamuyöllä syntyneen neuvottelutuloksen yksityiskohtia.

– Yleiskorotuksena ne palkankorotukset tulevat, mutta niiden tasosta ja muusta en voi tietenkään puhua, Fjäder sanoi Huomenta Suomen puhelinhaastattelussa. 

Viime hetkeen, aamun pikkutunneille venyneet neuvottelut kuulostavat tyypillisiltä, kun puhutaan työmarkkinajärjestöjen kokouksista.

– Usein näin tapahtuu. Kun sovitaan keskitetysti palkoista ja molemmin puolin pöytää on useampi osapuoli, on erittäin vaikea löytää mallia, joka tyydyttäisi kaikkia, sanoo Huomenta Suomessa vieraana ollut pitkän linjan työmarkkinavaikuttaja Lasse Laatunen.

STTK:n entinen puheenjohtaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Mikko Mäenpää muistuttaa, että kyseessä on hirvittävän isot asiat.

– Kun sovitaan kaikkien palkansaajien palkankorotuksista yksillä sopimuksilla, niin muutaman sentin liikahdus suuntaan tai toiseen tarkoittaa paljon kansantaloudessa. Se selittää kovaa vääntöä. Ratkaisuja on aikaisemminkin tehty pitkään, emmekä me mukana olijat ole sitä teatterina pitäneet, Mäenpää sanoo.

– Nyt on tärkeää, että liitot rauhassa käsittelevät ehdotusta ja arvioivat, voiko neuvottelutuloksen pohjalta tehdä ratkaisua. Maan kannalta se olisi erittäin tärkeää. Eiköhän tässä liikuta samanlaisessa korotusmallissa ja -tasossa kuin aikaisemminkin, Mäenpää arvelee.

Työnantajapuolen veteraani Laatunen kertoi lähetyksessä, että neuvotteluissa on vältytty umpikujilta. Hallituksen suunnalta kommentointi olisi kuitenkin voinut olla maltillisempaa.

– Ei tässä mitään katastrofia ole vielä tapahtunut, mutta neuvotteluja on minun mielestäni käyty liikaa julkisuuden kautta. Nyt tilanne pitäisi rauhoittaa ja hallituksen ja keskeisten järjestöjen pienellä porukalla kaikessa hiljaisuudessa kokoontua miettimään, miten tätä asiaa voidaan viedä eteenpäin, Laatunen sanoo.

– Itseäni on häirinnyt kovasti nämä yksittäisten ministerien heitot. Hallitukseltakin tulee sieltä täältä kiekkoja ilmaan, jotka joudutaan ampumaan alas. Se kyllä ratkaisun tekoa ei edistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.