Ratkaiseeko seksi vai sielunkumppanuus? Tämä on pitkän parisuhteen salaisuus

Kummalle annat suuremman painoarvon pitkässä parisuhteessa: tyydyttävälle ja intohimoiselle seksille vai sielunkumppanuudelle puolison kanssa? Yli 600 suomalaisesta miltei 70 prosenttia painotti sielunkumppanuuden tärkeyttä parisuhteessa.

Kumpi merkitsee pitkässä parisuhteessa enemmän: hyvä ja intohimoinen seksi, vai puolison kanssa jaettu sielunkumppanuus? Helmi kysyi tätä lukijoiltaan. Yli 600 annetun vastauksen perusteella Helmen lukijat arvostavat sielunkumppanuutta hyvää seksiä enemmän. Noin 68 prosentin mielestä pitkän parisuhteen kulmakivenä toimi sielunkumppanuus, kun vain 32 prosenttia valitsi seksin tärkeämmäksi.

Miksi sielunkumppanuudelle annetaan enemmän painoarvoa? Entä voiko kymmenien yhteisten vuosien jälkeen puolison kanssa edes harrastaa enää intohimoista seksiä? Entäpä voiko sielunkumppanuutta kokea myös vaikka ystävän kanssa? Näihin kysymyksiin lukijat ottavat kantaa vastauksissaan.

Sielunkumppanin kanssa seksikin on taivaallista

Miltei 70 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että ilman sielunkumppanuutta taivaallisella seksilläkään ei pötkitä pitkälle, mutta sieluntoveruus puolison kanssa parantaa seksielämääkin.

– Seksi on opeteltavissa ja on juuri niin hyvää tai huonoa kuin henkilökemiat sallivat. Jos ihmisten luonteet, arvot ja elämänkatsomus eivät kohtaa, sellaista suhdetta ei edes taivaallinen seksi pelasta. Sielunkumppanuuden merkitystä parisuhteen kannalta mitätöidään nykyisessä mediayhteiskunnassa tasaiseen tahtiin.

– Minusta molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus on pitkässä parisuhteessa tärkeämpää kuin seksi. Ainakaan itse en ole kovin seksuaalinen ihminen.


– Alussa suhteessamme oli aivan loistavaa seksiä, en olisi voinut olla tyytyväisempi. Kuitenkin raskaaksi tullessani seksielämä odotetustikin hiipui, ja lapsemme syntymän jälkeen seksi tippui minimiin. Kuitenkin parisuhteemme voi hyvin vaikkei seksiä enää olekaan kuin muutaman kerran kuukaudessa. Sielunkumppanuus siis osoittautui parisuhteen kantavaksi voimaksi.

– Koen, että rakastamani mies on minulle tärkein ihminen elämässäni. Tärkein ihminen sekä vaikeina, että hyvinäkin aikoina. Enhän itsekään halua tulla kohdelluksi pelkkänä seksileluna. Haluan olla paljon enemmän, tärkein ihminen mieheni elämässä. Ymmärrämme toisiamme ja voimme jakaa ajatuksemme toistemme kanssa. Sielunkumppanin kanssa seksi ei ole vain tyydyttävää, se on taivaallista!

– Sielunkumppanuus tekee myös seksistä parempaa. Pelkällä fyysisellä yhteensopivuudella saavutetaan kyllä hyvää ja hauskaa seksiä, mutta sielujen sopiessa yhteen seksistä tulee maagista.

– Sielunkumppanuus ja hyvä seksi ovat oikeastaan toisiaan korreloivia asioita, joten niitä on vaikea erottaa toisistaan. Pelkkä seksi ei kuitenkaan kanna pitkälle, eikä ainakaan pysty ylläpitämään suhdetta hyvänä vuosikausia. Mielestäni pariskunnan väliseen sielunkumppanuuteen kuuluu myös vahva vetovoima, joka johtaa tyydyttävään seksielämään. Siksi olen sielunkumppanuuden kannalla.

– Olen sitä mieltä, että samaan ihmiseen on mahdotonta tuntea jatkuvaa intohimoa tai edes halua kovin montaa vuotta putkeen. Vaikka oltaisiin alussa kuinka intohimoisia tahansa, ei se pysy sellaisena koko aikaa. Sielunkumppanuus sen sijaan voi pysyä samana, vaikka tulisi haluttomiakin kausia.

– Kyllähän nämä yleensä nivoutuvat yhteen, eli jos henkisellä puolella pelittää, niin sängyssäkään ei mene kovin huonosti. Sielunkumppanuus on kuitenkin tärkeämpi, koska siihen perustuu myös fyysinen suhde. Enpä usko, että sama yhtälö toimisi toiseen suuntaan.


– Syvän yhteyden saaminen on avain molemminpuoliseen ymmärtämiseen, joka johtaa tiensä rakkauden ja intohimon täyttämään seksiin. Kun tietää, että toinen hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, ei ole mitään pelättävää intiimilläkään tasolla.

– Sielunkumppanuus on tärkeämpää pitkässä suhteessa , koska sehän on kunnon pohja – ei vain tyydyttävälle, vaan myös fantastiselle seksille. Itse en voisi kuvitella viihtyväni kovin pitkään suhteessa, jossa minulla ei olisi henkistä yhteyttä mieheen.

– Jos ei ole sielunkumppani, suhde pohjautuu pelkkään seksiin. Molemmat on tärkeitä, mutta tärkeintä on sielunkumppanuus.

– Sielunkumppanuutta joko on tai ei, mutta seksiä voi aina kehittää nikseillä.

– Mielestäni tähänkin kuuluu seksi. Jos vastakkaisen henkilön tosiaan tuntee sielunkumppanikseen, tahtoo myös harrastaa seksiä hänen kanssaan ja nauttii siitä. Pelkkä seksi ei riitä, koska silloin se saattaa lipua pelkän seksisuhteen puolelle.

– Se, että tuntee löytäneensä ihmisen, joka rakastaa sinua, ymmärtää sinua täysin ja tukee tarvittaessa, on mahtava tunne! Jos seksi on hyvää, se on vain plussaa. Vaikka seksi ei olisi tajunnanräjäyttävää, siitä nauttii erittäin paljon, koska kumppani tuntee ja ymmärtää sinua täysin.

– Sielunkumppanuus vie hienoisesti voiton huikeasta seksistä, koska takaa paremmat mahdollisuudet pitkäkestoiseen, kehittyvään parisuhteeseen, jossa on olennaista ymmärtää toista, jakaa elämä, arki, vaikeat ajat ja rakastaa silloinkin, kun ei haluaisi. Itselleni sielunkumppanuus on läheisessä yhteydessä rakastamisen käsitteeseen.

– Sielunkumppanin kanssa harrastetaan tajunnanräjäyttävää seksiä tietenkin!

– Ilman sielunkumppanuutta millään muulla ei loppupeleissä ole merkitystä. Olen tässä tilanteessa. Aikaisemmin välillämme oli sielunkumppanuus, sen kadotessa erinäisten ongelmien vuoksi kaiken muun merkitys on vähäistä. Seksiä harrastamme edelleen, kai tottumuksesta, mutta mikään ei silti tunnu tarpeeksi oikealta ja hyvältä, kun väliltämme puuttuu syvä yhteys. Olemme siis eronneet juuri, koska huomasimme tämän tärkeimmän asian puuttuvan.

– Silloin seksikin on täydellistä, kun toisen kanssa kuuluu yhteen joka tasolla.

– Kumppanuutta tarvitaan joka hetki, seksi on "vain" elämän lisämauste.

– Sielunkumppanuus on edellytys hyvälle ja tyydyttävälle seksille.

– Jos suhde perustuu pelkkään seksiin, se on pelkkä seksisuhde eikä mikään parisuhde. Tällöin molemmat pyrkivät vain seksuaaliseen tyydytykseen ja muut arvot jäävät vähemmälle.

Sielunkumppanuutta hyvällä seksillä


Vähemmistö, noin 30 prosenttia vastaajista, oli sitä mieltä, että parisuhteen tuli perustua hyvään seksiin, sillä pelkällä sielunkumppanuudella ei jaksettu jaksaa vuosia. Sielunkumppanuutta voi tuntea vaikka saunakavereiden kanssa, tähdensi osuvasti yksi vastaajista.

– Sielunkumppanuus ei jaksa lämmittää mieltä riittävästi.

– Nykyisessä seksi päättyi 10 vuotta sitten. Aikaa myöten meni sielunkumppanuuskin. Molempia pitää olla, kumpikaan ei yksin riitä.

– Olen jättänyt miehen siksi, ettei seksiä ollut. Rakastin häntä valtavasti ja tunsin yhteyttä häneen, mutta en koskaan mitään fyysistä välillämme, rakkaus korvautui vähitellen turhautumisella. Vuosia yritin ja jaksoin. Olen tyytyväinen päätökseeni enkä häpeä sanoa, että kyllä, minä kaipaan seksiä elämässäni.

– Sielunkumppanuutta voin tuntea saunakavereiden kanssa. Kunnon seksi vaatii sekä kemiaa että molemminpuolista sitoutumista.

– Koska seksi antaa myös sielunkumppanuuteen uutta potkua ja lähentää kaikin tavoin ainakin minun mielestäni!

– Jos seksi on epätyydyttävää, mikään ei pysty korvaamaan sitä.

– Seksi tietenkin, koska jos seksi on mahtavaa, niin yleensä synkkaa muutenkin. Ja mahtavan seksin avulla pääsee lähemmäksi toista.

– Lopetin äskettäin reilut viisi vuotta kestäneen suhteen siihen, kun seksielämämme ei ottanut yhteen. Sielunkumppanuutta oli ja muutenkin kaikki sujui hyvin – lukuunottamatta seksielämä. Parisuhde ei pysy parisuhteena ellei ole mitään ihntohimoa, seksuaalista tyydytystä ja jalat veteliksi vetäviä suudelmia. Sielunkumppanuus kuulostaa niin ihanalta ja täydelliseltä asialta, mutta itse koin olevani tyhjä, kun suhteestamme puuttui toimiva seksi. Kaverit ovat sielunkumppaneita ilman seksiä, mieheltäni haluan samaa sielunkumpanuutta hyvällä seksillä.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja