Nuorten kauhunhetket rannalla Suomussalmella: sekava mies osoitteli aseen näköisellä esineellä – "Olimme varmoja, että nyt lähtee henki"

Suomussalmen Jätkänpuiston venesataman alueella tapahtui keskiviikkoiltana uhkaava välikohtaus, josta poliisi on käynnistänyt esitutkinnan.

Tapauksesta kertovat MTV Uutisille suomussalmelainen perheenäiti ja hänen 14-vuotias poikansa, joka palasi nuorison suosimalta ajanviettopaikalta järkyttyneenä kotiinsa keskiviikkoiltana.

Poika ja hänen viisi ikätoveriaan olivat viettäneet aikaa Jätkänpuiston venesataman alueella, jonka läheisyydessä sijaitsee myös uimaranta ja frisbeegolfrata. 

Paikalle oli pojan kertoman mukaan ajanut tumma farmariauto, josta oli noussut ulos sekavasti käyttäytynyt mies. Hämmästys oli suuri, kun mies alkoi huudella ja uhkailla nuoria, jotka eivät häntä tunteneet tai provosoineet.

– Mies oli huudellut nuorille sekavaa tekstiä, joka ei kuitenkaan ollut varsinaisesti kohdistettu nuorten toimintaan. Hän oli käskenyt nuoria painumaan pois ja muuta kummallista. Nuoret olivat katsoneet miestä hämmentyneinä, eivätkä vastailleet mitään, äiti kertoo puhelinhaastattelussa pojan täydentäessä tietoja. 

Seuraavaksi tilanne muuttui merkittävällä tavalla. Nuoret ehtivät nähdä, että autoa ajoi nainen, joka oli yrittänyt estellä miehen toimia.

Nuoret kauhuissaan

Epämääräisten uhkailujen ja puheiden jälkeen sekavasti käyttäytynyt mies oli mennyt takaisin autoon, avannut hanskalokeron, ottanut sieltä käsiaseen näköisen esineen, laittanut lippaan paikalleen ja osoittanut suoraan nuoria päin.

Äiti painottaa, että aseen ulkonäkö ja lippaan paikallelaitosta koitunut ääni ei jättänyt nuorille muuta tulkinnanvaraa, kuin että kyseessä olisi ollut oikea ase. 

Tässä vaiheessa nuoriso hajaantui paikalta ripeästi: osa pyörällä, osa juosten.

Kun poliisin paikalle soittaminen oli mainittu, mies oli nuoren havaintojen mukaan mennyt takaisin autoon. Kuski kaasutti paikalta pois. 

14-vuotiaan arvion mukaan mies oli tapahtumien aikaan ollut nuorista noin parinkymmenen metrin etäisyyden päässä. He ehtivät tehdä miehestä tarkkoja tuntomerkkihavaintoja, jotka ilmoitettiin poliisille.

– Poika sanoi kotiin tullessaan, että olimme ihan varmoja, että nyt lähtee henki, perheenäiti kertaa huolestuttavaa tilannetta.

MTV:n haastattelema äiti kertoo soittaneensa tapauksesta keskiviikkoiltana hätäkeskukseen, kun hän sai tietoonsa yksityiskohtia puistossa liikkuneen auton ulkonäöstä. Tapaukseen oli hänen tietojensa mukaan reagoinut myös toisen paikalla olleen nuoren vanhempi.

Asiasta on käyty runsaasti keskustelua paikallisessa Facebook-ryhmässä.

“Asia poliisin hoidossa”

Rikoskomisario, tapauksen tutkinnanjohtaja Tiina Sarparanta vahvistaa, että hätäkeskus sai edellä kuvatusta tapahtumasta ilmoituksen ja asia on poliisin tiedossa.

Tapauksesta on aloitettu esitutkinta.

Poliisipartio tavoitti tumman ajoneuvon Suomussalmelta lähes verekseltään ensimmäisen hätäkeskusilmoituksen jälkeen. Asiaan oli reagoitu poliisissa nopeasti tilanteen uhkaavuden vuoksi.

– Rikosnimikkeisiin en ota vielä kantaa, koska ne voivat vielä muuttua tutkinnan ollessa alkuvaiheessa. Selvitämme tapahtumien kulkua ja asianosaisten osuuksia tapahtumiin. En tässä vaiheessa kommentoi tapauksen yksityiskohtia.

Sarparanta ei ota kantaa siihen, uhattiinko nuoria oikealla käsiaseella, tavoittiko poliisi autosta nuoria uhkailleen miehen tai keitä muita henkilöitä autossa mahdollisesti oli.

– Asia on joka tapauksessa poliisin hoidossa, Sarparanta toteaa. 

Vakavat väkivaltarikokset lisääntyneet korona-aikana 1:52
Video kertoo: Vakavat väkivaltarikokset lisääntyneet korona-aikana

Lue myös:

    Uusimmat