Raskaus unessa – tätä se merkitsee

Unissa työstämme päivän tapahtumia sekä omia kokemuksiamme, toiveita ja pelkojamme. Näetkö usein unta, että olisit raskaana? Miten suhtaudut näihin uniin? Lue, mitä unet raskaudesta ja syntymästä merkitsevät.

Näetkö usein unta siitä, että olisit raskaana? Lähes jokainen nainen – halusi hän lapsia elämänsä aikana tai ei, tai jos hänellä olisi jo entuudestaan lapsia – näkee elämänsä aikana unta olevansa raskaana. Se voi johtua meissä kytevästä, aivoihin iskostuneesta äidinvaistosta, joka nousee uniin asti aivojen vapautuessa unen ajaksi rationaalisten valvetekijöiden estoista.

Vain naiset voivat nähdä lähes todellisen tuntuista unta raskauden tai synnytyksen kokemisesta. Miehen on tunteen tasolla mahdotonta kuvitella itselleen odottavan äidin pyöreää vatsaa, potkuja ja liikehdintää kohdussaan edes unentasolla, sillä häneltä puuttuu todellinen muistiin tallennettu tunneyhteys sekä fyysinen kokemus aiheeseen.

Toki miehet näkevät yllättävän useinkin unia, että he itse ovat raskaana: kyse on tuolloin tosin pelkästä mielikuvasta. Ilmiötä on yritetty selittää sillä, että miehet kaipaisivat saada yhteyttä sisäiseen lapseensa. Usein kuitenkin kyse on kuin onkin isänvaistosta: uni symboloi halua perustaa perheen tai tehdä elämässä jotain suurta.

Niin kuin kuoleman kohtaaminen unessa saattaa viitata eroon, merkitsee syntymä, synnyttäminen tai raskaus unissa uutta alkua, muutosta tai luomisprosessia.

Muutoksen tuulia ilmassa vai perheen kaipuuta?

Muutoksen kokemus heijastuu miehillä yleensä lentämistä tai seikkailua käsittelevissä unissa, kun taas naisilla uuden elämänvaiheen käynnistyminen tai siitä haaveilu heijastuu usein unena raskaudesta.

Raskaus ja syntymä viittaavat ajatukseen uudesta elämänvaiheesta tai hankkeesta, jonka on ensin kypsyttävä ja kehityttävä ihmisen sisällä – ikään kuten sikiön – ennen kuin se voidaan toteuttaa.

Joskus raskausunet voivat heijastella toiveita tai pelkoja siitä, että raskaus olisi omalla kohdalla ajankohtainen – unet ovat vahvasti yhteydessä fyysiseen hyvinvointiimme, joten vartalo voi heijastella muutoksista uniin. Useimmiten raskausunet kuitenkin viittaavat siihen, että unennäkijä kaipaa muutosta, mutta silti pelkää muutosten vaikutuksia.

Raskausunet voivat myös viestiä, että unennäkijä haluaa luoda jotain uutta, tehdä tulevaisuudensuunnitelmia, oppia jotain uutta tai aloittaa jopa uuden suhteen. Toisille raskausuni symboloi halua perustaa perhe, toiselle taas halua käynnistää jokin projekti, jota on jo lykätty monesti ja nyt olisi aika aloittaa se.

Unessa synnyttäminen puolestaan kuvastaa uuden asenteen löytymistä, uuden elämänjakson aloittamista tai että edessä on jokin suuri tapahtuma. Jos synnytys on vaikea, unennäkijä saattaa odottaa kohtaavansa ongelmia itsetuntemuksensa kanssa.

Synnyttäminen voi myös kuvastaa halua päästää irti sisäisestä lapsesta ja astua aikuisten maailmaan.


Lähteet: Unien tulkinta – Symbolit ja niiden merkitys (Birgit Althaus, 7Hill, 2010), Unien maailma – Opas unien symboliikkaan ja tulkintaan (Gummerus, 2013). Dreammoods.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja