Rare Exports -ohjaaja Jalmari Helander: En lähde Hollywoodiin

Suomalaisohjaaja on saanut uuden elokuvansa pääosaan todellisen supernimen.

Rare Exports -elokuvallaan supersuosioon nousseen Jalmari Helanderin, 36, uusi hanke Big Game esiteltiin tällä viikolla Cannesin elokuvajuhlilla kansainvälisille levittäjille.

– Oli todella vaikea pitää salaisuutta kavereilta. Ensin sitä, mistä elokuva kertoo, ja sitten sitä, kuka on pääosassa, Helander kertoo myyntiyhtiön toimiston terassilla.

Juuri ennen festivaalin alkua asiasta tiedotettiin. Big Game on suomalaismetsiin sijoittuva toimintaelokuva. Hollywood-näyttelijä Samuel L. Jackson näyttelee siinä Yhdysvaltojen presidenttiä, jonka lentokoneen terroristit ampuvat alas.

Rare Exportsista tuttu Onni Tommila esittää elokuvan toista päähenkilöä, silmälasipäistä 13-vuotiasta Oskari-poikaa. Kiusattu Oskari törmää yksin metsässä presidenttiin ja saa näytön paikan.

– Maailman vaikutusvaltaisin mies kohtaa maailman vähiten vaikutusvaltaisimman pojan. Pojasta kasvaa mies. Presidentti palaa perusasioiden äärelle ja oppii jotain Suomesta, Helander luonnehtii.

Kun Jackson pisti nimensä alle, Helander katsoi uusiksi Pulp Fictionin hotellihuonekohtauksen.

– Kyllä siinä herkistyi. Jackson on cooleimpia jätkiä, mitä maailmassa on, eikä liian vakava. Tyylillisesti juuri oikea tähän elokuvaan.

Jackson on näytellyt myös kolmessa Renny Harlinin elokuvassa. Harlin oli nuoren Helanderin suurin esikuva.

– Kävin katsomassa Cliffhangerin kuusi kertaa elokuvissa. Kaikkien aikojen suosikkielokuvani ei kuitenkaan ole se, vaan Paluu tulevaisuuteen. Se on täydellinen elokuva, ohjaaja paljastaa.

"Tuon Hollywoodin luokseni"

Big Gamessa Oskari todistaa miehuutensa. Vähäsanainen ja parrasvaloja kaihtava Helander puolestaan aikoo näyttää elokuvalla koko maailmalle.

Rare Exports oli jo kansainvälinen menestys. Se kelpuutettiin valkokangaslevitykseen yli 20 maassa, myös Yhdysvalloissa, jonka erittäin kilpailluille markkinoille pääseminen ei ollut aiemmin onnistunut juuri muilta kuin Aki Kaurismäeltä.

Rare Exportsin myötä Helanderille tarjottiin töitä Hollywoodista, mutta ainakin toistaiseksi hän haluaa pitää ohjakset omissa käsissään.

– En mene Hollywoodiin, vaan tuon sen pala palalta luokseni, tuusulalainen Helander myhäilee.

Big Gamen budjetti on Rare Exportsiin verrattuna nelinkertainen. Helander lupaa valtavia räjähdyksiä, karmeita terroristeja ja suurta sydäntä.

– Koko elokuva on päässäni jo, jokainen kuva, hän sanoo.

Cannesissa elokuva myytiin ennakkoon jo kahdelle tärkeälle markkina-alueelle: saksankieliseen Eurooppaan ja Iso-Britanniaan. Monia näyttelijöitä on vielä kiinnittämättä, ja ainakin terroristeiksi on tulossa kohtuullisen tunnettuja ulkomaisia nimiä.

(STT – KALLE KINNUNEN)

Lue myös:

    Uusimmat