"Räpfaija" tarttui Janakkalan sala-auraaja-kohuun – kuuntele, miten kunnanjohtaja heittäytyi mukaan hersyvässä "AURAÄIJÄ"-kappaleessa

"Räpfaija" tarttui Janakkalan sala-auraaja-kohuun – kunnanjohtajan kanssa syntyi riemastuttava "AURAÄIJÄ"-kappale 2:01
Katso Janakkalan voimakaksikon humoristinen yhteiskappale videolta.

Janakkalan kuntaa otsikkoihin nostanut sala-auraajakohu sai uutta nostetta humoristisen musiikkikappaleen myötä.

Tiktokissa mainetta Räpfaija-nimellä kerännyt janakkalalainen Ville Vuorinen oli päättänyt tarttua otsikoihin nousseeseen tapaukseen, ja sai houkuteltua mukaan leikkiin Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltalan.

Tuloksena syntyi veikeä AURAÄIJÄ-nimellä julkaistu kappale.

Räppäri puolusti asemaansa janakkalalaisjulkkiksena

MTV Uutiset tavoitti Vuorisen kesken salibandytreenien, joita monessa mukana oleva vaikuttaja oli valmentamassa.

Vuorisen mukaan kappale sai alkunsa siitä, kun hän alkoi saada kuittailua siitä, että sala-auraaja on nostanut miehen kotipaikan otsikoihin hänen sijastaan. Vuorinen totesi, että hänellähän olisi jo biisinaiheetkin valmiinsa.

– Itseironisesti räppäsin, että en ole enää Janakkalan tunnetuin, hän kertoo MTV Uutisille.

Vuorinen on jo aikaisemminkin haastanut Janakkalan kunnanjohtajaa tempauksiin, kuten maalivahdiksi salibandytapahtumiin. Nyt yhdessä tehtävän kappaleen ja musiikkivideon myötä  uusi haaste toteutui sujuvasti.

Vuorinen on selvästi tyytyväinen työnsä tuloksesta: Janakkalalaisista vaikuttajista hän on nyt sala-auraajan sijaan jälleen se, jonka puhelimet soivat.

Kunnanjohtaja vitsailee: ”Sala-auraajat kuriin”

Sosiaalisessa mediassa aktiivinen Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala on nostattanut tuoretta musiikkivideota paljon seuraajilleen.

– Toivon toki, että tätä jaetaan, jotta saadaan kaiken maailman sala-auraajat kuriin, hän vitsailee Facebookissa.

– On sitä monenlaisessa musiikkihankeessa tullut mukana oltua, mutta kyllä tämä kärkipäähän menee - top sataseen nyt ainakin, hän totesi toisessa päivityksessään.

Esimerkiksi Siltalan Facebook-sivu on täyttynyt ylistävästä palautteesta.

Kappale pohdiskelee myyttistä "sääntö-Suomea"

Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala kertoo MTV Uutisille, että päätti tarttua tosissaan vähintään paikallisesti laajasti tunnetun Vuorisen vähän vitsilläkin heittämään ideaan musiikkikappaleesta.

Hän toivoo murtavansa ihmisillä mahdollisesti olevia mielikuvia viranhaltijoista sarkastisen kappaleen myötä.

– Ajatus on tosiaan se, että nauretaan itsellemme sekä kohullemme, ja toisaalta myös taustalla kenties on se vakavampi agenda, eli tuodaan tällaista sääntö-Suomen pohdiskelua näin huumorin keinoin tarkasteltavaksi, Siltala kuvailee.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että tietyillä säännöillä on tarkoitus, kuten esimerkiksi heikompien suojelu yhteiskunnassa. Samalla kuitenkin on tilanteita, joissa on paikallaankin pohtia, pitääkö sen asian olla säädeltyä.

– Joutuu menemään kauhean monen pöksyihin, jos pohtii tai kritisoi jotain säätöjä. Jollekin turhan oloinen sääntö voi paljonkin parantaa toisen turvallisuutta, hän sanoo.

Siltalalla itsellään on musiikkitaustaa. Julkaistu kappale musiikkivideoineen ei kuitenkaan ole kunnan virallista viestintää.

– Olen ollut aika varovainen sotkemaan viranhaltijan roolia ja musiikkihommia. Se on vähän sellainen suo, jos siihen määräänsä enemmän menee, hän toteaa.

Kunnanjohtaja pyysi aiemmin anteeksi tapausta

Janakkalan kunta nousi viime viikolla otsikoihin niin sanotun sala-auraajakohun myötä. Julkisuudessa puitiin tapausta, jossa aktiivinen kansalainen oli aurannut omatoimisesti kunnan vastuulla olevaa reittiä, saaden suusanallisesti kriittistä palautetta kunnan työntekijältä. 

Siltala päätyi tapauksessa esittämään kunnan puolesta pahoittelun tapauksesta. Hänen mukaansa kunnan työntekijä ei ollut toiminut oikein asiakaspalvelun näkökulmasta.

– On tapahtunut asioita, jotka edellyttävät meiltä kuntana muutoksia: on ollut vääriä toimintatapoja ja vääränlaista käytöstä. Pyydän anteeksi. Otan opiksi, jotta jatkossa olemme parempia: avoimempia ja asiakaspalvelempia, hän kommentoi.

Vahingon sattuessa kuntaa vaaditaan vastuuseen

Kohun taustalla on se, että kunta ei voi taata näiden yksityishenkilön auraamien tieosuuksien turvallisuutta tienkäyttäjille, jonka vuoksi auraamisesta tulisi pidättäytyä.

– Kokemuksesta tiedämme, että kun jotain sattuu, vastuu- ja korvauskysymyksissä käännytään aina kunnan puoleen, kunta kirjoitti sivuillaan.

Kunta korosti tiedotteessaan, että omaehtoinen toiminta elinympäristön ja yhteisön eteen on erinomainen asia. Jatkossa se toivoo, että omatoimisessa reittien auraamisessa oltaisiin yhteydessä kuntaan.

– Toivoisimme, että ennen kuin kunnan mailla tai vastuulla olevilla alueilla toimitaan, meihin oltaisiin yhteydessä. Kun asioista tarkastellaan eri näkökulmista, on sovittavissa mikä on mahdollista ja mikä ei.

Videosta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat verkkosivuillaan.

Lue myös:

    Uusimmat