Räntäsade ja hitaat vauhdit suistivat normaalimäen kilpailun kaaokseen – "Varoitin asiasta järjestäjiä jo ennen kilpailua, mutta eiväthän ne minua kuuntele"

Jarkko Määttä ponnisti Seefeldin MM-kisojen normaalimäen kilpailussa koko kauden parhaaseen tulokseensa. Määttä pääsi viimeisenä toiselle kierrokselle, mutta nousi toisen kierroksen 98-metrisellä hypyllään 19:nneksi. Olosuhteet puhuttivat.

Tulos on myös suomalaisten mäkimiesten paras sijoitus MM-kisojen henkilökohtaisissa kilpailuissa.

–  Ensimmäisessä kisahypyssä sain mielestäni korjattua asioita, mutta se vaan jäi lyhyeksi, Määttä kertoi 88,5-metrisestä avaushypystään.

–  Toinen hyppy oli ainakin yksi kisareissun parhaista, ellei paras. Siinä toteutui aiempaa paremmin asiat, joita olen täällä hakenut. Se hyppy tuntui jo ihan lajilta.

Vesi- ja räntäsateessa käyty kilpailu oli yllätyksellinen alusta loppuun.

Puolan Dawid Kubacki ponnisti toisella kierroksella kilpailun pisimmän 104,5 metrin hypyn ja ponnahti sijalta 27 voittoon. Kamil Stoch varmisti Puolan kaksoisvoiton toisen kierroksen 101,5-metrisellä hypyllä, jolla hän kipusi 16. sijalta toiseksi.

Itävallan Stefan Kraft lähti toiselle kierrokselle kymmenenneltä sijalta, mutta pelastui 101 metrin hypyllä kolmanneksi.

Maailmancupia johtava Japanin Ryoyu Kobayashi pääsi ensimmäisellä kierroksella 101,5 metriin ja johti komeasti kilpailua. Toisellaan hän tipahti 92,5 metriin. Voittajasuosikki oli kilpailussa 14:s.

–  Ei ole miesmuistiin nähty tällaista kisaa, maajoukkueen päävalmentaja Lauri Hakola totesi.

–  Toisaalta kärkeen nousivat silti kovat hyppääjät ja odotetut nimet Kobayashia lukuun ottamatta.

Ensimmäinen kierros oli arpapeliä

Andreas Alamommo, Eetu Nousiainen ja Antti Aalto karsiutuivat toiselta hyppykierrokselta. Alamommo oli karsiutuneista paras eli 31:s 88 metrin hypyllään. Nousiainen oli 83 metrin hypyllä 42:s ja Aalto 85-metrisellään 47:s.

–  Kilpailun alussa ollut vastatuuli loppui ja vauhdit olivat sen jälkeen niin hitaita, että se oli monille tekemätön paikka, Hakola sanoi.

–  Varoitin asiasta järjestäjiä jo ennen kilpailua, mutta eiväthän ne minua kuuntele.

Alamommo ei syyttänyt tuloksestaan vauhteja vaan tekniikkaongelmaa.

–  Hyppy oli sitä samaa, mitä tähän asti. Ponnistus oli ylävartalovetoinen, enkä saanut siihen parasta tehoa kuten eilen karsinnassa. Alamommo harmitteli.

–  Pitää jatkaa töitä, jotta parhaat hypyt osuisivat kisatilanteeseen.

Nousiaisella ja Aallolla oli vaikeaa

Nousiainen ei saanut missään vaiheessa hyvää tuntumaa Seefeldin normaalimäkeen.

–  Päivä sujui hyvin, kunnes menin mäkeen. Hypyssä ei ollut mitään positiivista, Nousiainen murjaisi.

–  Hypystä tuli ylävartalovoittoinen, vaikka yritin pitää homman maltillisena. Menin vain pää edellä kummulle, kun en saanut ponnistukseen mitään voimaa.

Talven suomalainen ykköshyppääjä Aalto sai tällä kertaa heikoimman suomalaissijoituksen.

–  Tuntui, ettei suksi liukunut ylämäessä, vaikka vauhti oli ihan normaali. Hätäännyin siitä niin, että ponnistus meni koomisesti ohi keulan, Aalto kertoi.

–  Tuli kisareissun huonoin hyppy.

Seefeldin MM-kisojen mäkikilpailut päättyvät lauantaina sekajoukkueiden kilpailussa. Suomea edustavat kello 16 Suomen aikaa alkavassa kilpailussa Susanna Forsström, Julia Kykkänen, Määttä ja Aalto.