Ranskassa veitsihyökkäyksen tehnyt mies käyttänyt seitsemää eri henkilöllisyyttä

Etelä-Ranskassa Marseillessa kaksi naista veitsellä tappaneen miehen henkilöllisyyttä selvitetään kuumeisesti. Syyttäjä Francois Molins kertoi maanantaina, että hyökkääjä on käyttänyt seitsemää eri henkilöllisyyttä.

Mies tappoi kaksi naista rautatieasemalla sunnuntaina, ja asemalla partioineet sotilaat ampuivat hänet.

Molinsin mukaan hyökkääjä oli pidätetty useita kertoja – viimeisin pidätys tapahtui vain muutama päivä ennen veitsihyökkäystä, kun mies otettiin kiinni myymälävarkaudesta. Hyökkääjän kerrotaan näyttäneen pidätyksen yhteydessä Tunisian passia, jonka mukaan mies olisi ollut 29-vuotias. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole voineet vahvistaa miehen henkilöllisyyttä. Syytteet myymälävarkaudesta hylättiin todisteiden puutteen vuoksi.

Äärijärjestö Isisin propagandakanava on väittänyt järjestön olleen veitsihyökkäyksen takana, mutta väitteen tueksi ei ole olemassa varmoja todisteita, kertoo tutkintaa lähellä oleva lähde uutistoimisto AFP:lle.

Hyökkääjän uhrit olivat parikymppiset serkukset. Toinen naisista opiskeli Marseillessa ja toinen naisista oli vierailemassa hänen luonaan viikonlopun ajan.

Molins vahvisti, että silminnäkijät olivat kuulleet hyökkääjän ylistävän Allahia ennen kuin hän tappoi naiset 20-senttimetrisellä veitsellä. Sen jälkeen hyökkääjä uhkaili sotilaita, jotka ampuivat hänet.

Poikkeustila edelleen voimassa

Ranskassa on viime vuosina koettu useita terrori-iskuja. Maan hallitus on pyrkinyt estämään iskuja sijoittamalla tuhansia sotilaita vartioimaan lentoasemia, rautatieasemia, turistikohteita, uskonnollisia rakennuksia ja muita mahdollisia iskujen kohteita.

Ranskassa on kuollut tammikuusta 2015 alkaen tehdyissä terrori-iskuissa yhteensä 239 ihmistä. Marseillen iskun uhrit eivät ole mukana tässä luvussa.

Ranskan sisäministeri Gerard Collomb kertoi sunnuntaina Twitterissä matkustavansa heti Marseilleen.

Pariisissa marraskuussa 2015 tehtyjen terrori-iskujen jälkeen Ranskan silloinen presidentti Francois Hollande julisti maahan poikkeustilan, joka jatkuu edelleen. Poikkeustila antaa turvallisuusviranomaisille normaalitilaa suuremmat toimintavaltuudet.

Ranskan nykyinen presidentti Emmanuel Macron on halunnut lopettaa poikkeustilan säätämällä maahan uuden turvallisuuslain, joka laajentaisi turvallisuusviranomaisten toimivaltuuksia normaalitilanteessa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat suhtautuneet uuteen lakiin kriittisesti. Ranskan parlamentin alahuoneen on tarkoitus äänestää turvallisuuslaista ensi tiistaina. 

Lue myös:

    Uusimmat