Ranskassa ja Hollannissa ulkona saa liikkua vain lupalapulla – näin liikkumisrajoituksia on toteutettu muualla Euroopassa

Ministeri Kiuru väläyttelee nopeita toimia, mikäli sulkutila ei onnistu:"Sitten meillä ei ole työvälineissä enää kuin liikkumisvapauden rajoitukset" 11:22
Ministeri Krista Kiuru videolla: Jos kolmen viikon sulkutila ei onnistu, liikkumisrajoitukset ovat ainoa vaihtoehto.

Liikkumisrajoituksia on toteutettu eri tavoin muualla Euroopassa. Liikkumisrajoitus voi olla voimassa esimerkiksi vain osan päivää.

Ranska

Ranskassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto iltakuudesta aamukuuteen. Ulkona saa kulkea vain viranomaisten erittelemistä syistä, kuten esimerkiksi työn tai koulun vuoksi, välttämättömistä perhesyistä tai lemmikin ulkoiluttamiseksi kilometrin etäisyydellä kotoa. Ulkona käymiseen vaaditaan myös lupalappu.

Jos sääntöjä ei noudata, ensin luvassa on 135 euron sakko. Jos rike toistuu, sakkosumma kasvaa, ja lopulta edessä voi olla kuuden kuukauden vankeustuomio.

Hollanti

Hollannissa ulkona liikkuminen on kielletty iltayhdeksästä puoli viiteen aamulla. Poikkeusluettelossa ovat muun muassa hätätapaukset, hautajaisiin todistettavasti osallistuminen tai vakava ahdistuneisuus, joka edellyttää lyhyttä kävelyä ulkona.

Myös Hollannissa ulkonaliikkumiskiellon aikaan ulkona liikkuvilla on oltava mukanaan lupalappu, jonka voi tulostaa itse. Jos kunnollista syytä ei ole, sakkoa annetaan 95 euroa.

Belgia

Belgiassa käytössä on ollut alueellisia ulkonaliikkumiskieltoja. Esimerkiksi pääkaupungissa Brysselissä ulos ei ole asiaa muutoin kuin perustellusta syystä iltakymmenen ja aamukuuden välillä.

Britannia

Lähes koko Britanniassa ohjeena on pysyä kotona ja lähteä liikkeelle vain perustellusta syystä. Tiettyinä kellonaikoina ulkoilua ei ole kielletty, ja esimerkiksi ulkona lenkkeily sallittua, tosin vain korkeintaan yhden ihmisen tai samassa taloudessa asuvien tai niin kutsuttuun tukikuplaan kuuluvien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat