Rakkaus ei ole pelkkää romanssia - asiantuntija listasi erilaiset rakkauden lajit

Suomalainen sana ”rakkaus” kattaa monet rakkauden muodot. Rakkaus kuitenkin vaihtelee. Jääkö elämä vajaaksi, jos kaikenlaisia rakkauksia ei pääse kokemaan?

"Rakkaus on mielentila, koska kuten elämässä yleensäkin, on rakkaudessakin ylä- ja alamäkiä. Tosirakkaus vie jalat alta tai saa aikaan ainakin jonkinlaisen fyysisen tunteen, jota ei kenenkään toisen kanssa koe." 

"Rakkaus syntyy hyvistä teoista, hymystä, kosketuksesta, tunteesta ja aidosta välittämisestä. Rakkauden tunnistaa perhosista vatsassa alkuaikoina myöhemmin lämmin tunne iholla toisen läheisyydessä." 

"Rakkautta voi olla monenlaista. Sana ”rakkaus” voi pitää sisällään esim. rakkautta puolisoon, lapsiin, eläimiin, luontoon jne. Rakkaus lapseen on pyyteetöntä huolehtimista, iloa, läheisyyttä, jatkuvuutta, luopumistakin."

Suomalainen sana "rakkaus" kattaa monet rakkauden muodot. Rakkauksia on kuitenkin erilaisia; eihän äitiään rakasta samalla tavalla kuin kumppaniaan. 

– Esimerkiksi kreikan kielessä on kolme perustermiä. Eros joka kuvaa tietynlaista pyrkyä ja intohimoa. Sitten on filia, joka kuvaa ystävyyttä ja samanveroisten rakkautta. Luen myös leikin ja pelin siihen. Sitten on kolmas, josta voi käyttää sanaa pragma tai joskus agape. Se kuvaa auttamista ja epäitsekkyyttä. Nämä kolme peruslajia muodostavat niin sanotun rakkauden kentän, kertoo Risto Saarinen, ekumeniikan professori Helsingin yliopistossa

Saarinen on kirjoittanut rakkaudesta teoksen Oppi rakkaudesta. Hän on pitänyt yliopistolla luentosarjoja rakkauden aatehistoriasta. Saarisen mukaan erilaisia rakkauden lajeja käsitellään usein erillään itsestään: puhutaan esimerkiksi joko lähimmäisenrakkaudesta tai intohimosta.

Parisuhderakkaus on eräs hyvin tärkeä rakkauden muoto, jota moni ajattelee rakkautta pohtiessaan. Saarisen mukaan hyvään parisuhteeseen pitää sisältyä himon lisäksi ystävyyttä ja kumppanuutta.

– Siinä vaaditaan myös toisen auttamista. Haluan korostaa, ettei kaikki ole vain romanssia ja intohimoa. Asiassa on eri puolia.

"Yli 20 vuotta yhdessä olleena rakkaus muuttaa myös muotoaan. Rakas on myös paras ystäväni johon voin luottaa sataprosenttisesti."

"Rakkaus kun tulee sitä ei voi ohittaa se vie ajantajun, se vie jalat alta, Amorin nuolta ei voi juosta karkuun, rakkaus on suuri voima ja sen kauneutta ei tarvitse pelätä eikä paeta."

"Rakkaus kestää tuulet ja tuiskeet, antaa iloa, ei lannista eikä latista vaan nostattaa. Kaksi ihmistä kasvavat yhdeksi ja ovat silti vapaita olemaan olemaan yksilöitä. Rakkaus on kallio."

Rakkauksia on monenlaisia, mutta entä, jos ei vain kykene auttamaan lähimmäistään tai löytämään kumppania? Jääkö elämä vajaaksi, jos kaikenlaisia rakkauksia ei pääse kokemaan?

– Minulla on tähän psykologinen kehitysteoria, jossa lähden siitä, että ihminen lapsuudessaan ja nuoruudessaan arvostuksen ja toisen hyväksymisen kautta oppii eri rakkauden lajeja. Eli vaikka olen äsken kuvannut kolme, minulla on taustateoria, että tällainen hyväksyminen ja kunnioitus on pohjavirta, jonka pieni lapsi omaksuu vanhemmuus- ja sisaruussuhteissaan, ja jota hän sitten nuoruudessaan kehittää romanssin ja intohimon suuntaan, Saarinen kuvailee.

Aikuisuudessa rakkaus kulkee Saarisen mukaan enemmän vastuunoton ja auttamisen suuntaan.

– Kehitän siis elämänkaariteoriaa, jossa erilaiset rakkauden lajit ovat elämänkaaren eri vaiheissa keskeisessä osassa. Ja tässä mielessä voi toki sanoa, että jos joku niistä jää puuttumaan, voi olla, että jotakin on jäänyt kokematta. Toisaalta sanon myös, että harva meistä onnistuu kaikilla näillä näyttämöillä: yhdellä näyttämöllä koettu onni voi kompensoida, jos muualla jää jotakin kokematta.

Kursivoidut kohdat ovat lukijoiden vastauksia kysymykseen ”mitä rakkaus on.”

Lue myös:

    Uusimmat