Mainos

Rakettimyynnistä urheiluseurojen rahasampo – ”Mieluummin teen tätä kuin jotain inventaariota”

3:57

Rakettien myynti lepää yhä useammin urheiluseurojen harteilla: Suomessa jo kymmenet seurat keräävät varoja kassaansa myymällä ilotulitteita.

Yksi aktiivimyyjistä on Vaasan Mailattarien Teea-Kaisa Vikiö, joka on naisten pesäpallojoukkueen kantavia voimia, myös talkootyön määrällä mitattuna. Viime vuonna talkootunteja tuli tehtyä yli kolme sataa.

– Tämä on tosi kivaa hommaa! Paljon mieluummin teen tätä kuin jotakin inventaariota tai muuta talkootyötä. Tässä saa porista ihmisten kanssa, perustelee Teea-Kaisa.

Hän on suorittanut Tukesin määräämän räjähdevastaavan kurssin ja on siis kelpo myyjä vaasalaisen marketin aulan myyntipisteeseen. Seuralleen hän on kullanarvoinen, kuten muutkin rakettimyyjät.

– Saadaan kausi alkuun, sehän on tärkeintä. Vuoden alussa kaikki rahat on loppu ja uutta tarvitaan, kertoo Vaasan Mailan puheenjohtaja Jukka Havulehto.

Asiakkaat tukevat mielellään paikallista seuraa.

– Monia tapoja tukemiseen on, mutta tää on hyvä tapa, sanoo Tanja Haapasalo.

– Tämä on erinomainen tapa. Tänä päivänä puhutaan, että talkoohommat on menossa veronalaiseksi. Jos tämä ei vielä ole sitä, niin tässä on suuri mahdollisuus tehdä rahaa, kannustaa Jari Alatalo.

Veroista voi hakea vapautusta

Verottajalle urheiluseurojen varainhankinta kuten rakettimyynti on kinkkinen juttu. Sitä voi harjoittaa, kunhan maksaa veron elinkeinotulosta. Vero on kaksikymmentä prosenttia, mutta siitä voi hakea vapautusta.

– Jos yhdistyksen toiminta on esimerkiksi yhteiskunnallisesti kovin merkittävää, niin silloin yhdistys voi hakea tietystä toiminnasta verohuojennusta, kertoo ylitarkastaja Lauri Tuomarila Verohallinnosta.

Kulutustuotteiden myynti yleisillä paikoilla ja normaalissa markkinaympäristössä on elinkeinotoimintaa. Se on täysin sallittua myös yleishyödyllisille yhdistyksille.

– Voi rauhassa myydä, mutta verotuskuvion ratkaisee sitten se, onko myynti elinkeinotoimintaa vai e , sanoo Tuomarila.

Urheiluseurat kärvistelevät rahapulassa, kun taantuma on kiristänyt yritysten rahapussin nyörejä. Ilotulitemyynti on inventaarioiden ohella yksi merkittävä tulonlähde. Vaasassakin myynti on käyty läpi verottajan kanssa, eikä ongelmia ole.

– Nyt kun yrityksiltä tuleva raha on tiukemmassa, on pakko käyttää luovuutta, sanoo Vaasan Mailan puheenjohtaja Havulehto.

Niin kauan kuin tyytyväisiä rakettimyyjiä riittää, ongelmia ei ole.

– Minusta tällaisena aikana meidän kaikkien tulee puhaltaa yhteen hiileen, sanoo pesäpalloilija Teea-Kaisa Vikiö.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.