Mainos

Räkätaudit kiusaavat epätavallisen aikaisin - syynä hellekesä?

Syysflunssat ovat rantautuneet tänä vuonna Suomeen ennennäkemättömän aikaisin.

Elo-syyskuu on nuhakuumeiden osalta yleensä vuoden hiljaisimpia kuukausia, mutta tänä vuonna esimerkiksi lääkärikeskus Mehiläisessä on ollut potilaita yhtä paljon kuin normaalisti räkätautikauden huippuaikoina loka-marraskuussa.

Lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila ei osaa sanoa syytä tautipiikin aikaistumiseen, mutta pohtii, että epätavallisilla säillä voi olla jotain tekemistä asian kanssa.

- Talvi oli outo ja kesä oli outo ja nyt tauditkin ovat vähän outoon aikaan liikkeellä. En muista kokeneeni näin vilkasta flunssakautta tähän aikaan vuodesta omalla urallani, Vakkila sanoo.

Talven tauteja hankala ennustaa

Elokuun alkupuolella suomalaisia piinasi kaksi enterovirusta, joista toinen aiheutti perinteistä enterorokkoa ja toinen epätyypillisempiä oireita, kuten päänsärkyä ja nielukipua.

- Enterovirusinfektiot on vähentyneet mutta sen jälkeen on pyörinyt ihan klassista räkätautia, mitä normaalisti näkee loka-marraskuussa, Vakkila kertoo.

Sitä ennakoiko räkäinen alkusyksy ankaraa tautitalvea, on vaikea ennustaa.

- Voi olla että marraskuussa voi olla rauhallisempaa tai sitten ei. Viime vuonna ei tapahtunut koko syksynä muuta kuin sikainfluenssa. Alkusyksy ja loppukesä täysin rauhallisia ja sitten kaikki sairastuivat, Vakkila kuvaa ennustamisen vaikeutta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.